Η μεγάλη έκρηξη που έγινε χθες στο ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης είναι πιθανό να σηματοδοτεί το ξεκίνημα ακόμα πιο βίαιων εκρήξεων, που μπορεί να εκτοξεύσουν πέτρες και βράχους σε απόσταση χιλιομέτρων και να καλύψουν με τέφρα και ομίχλη τις κοντινές πόλεις.

Το Κιλαουέα εξερράγη την περασμένη Πέμπτη και στη συνέχεια καταγράφηκε την επόμενη ημέρα ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε τον κρατήρα. Η λάβα που κυλάει από ρήγματα στο έδαφος έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 36 σπίτια και άλλα κτίρια, αναγκάζοντας 2.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών προειδοποίησε πως είναι πιθανό στα μέσα του μήνα να γίνουν πιο βίαιες εκρήξεις στον κρατήρα, στέλνοντας βράχους ακόμα και πολλών τόνων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, μικρότερα βράχια σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και τέφρα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.

«Ίσως η έκρηξη αυτή να είναι η πρώτη παρόμοιων γεγονότων» τόνισε η επικεφαλής του παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου στη Χαβάη Τίνα Νιλ, αναφερόμενο στην έκρηξη της Τετάρτης.

Η πόλη Χάιλο, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιλαουέα, και το χωριό Παχόα, 40 χιλιόμετρα στα ανατολικά, είναι πιθανό να εκτεθούν σε μόλυνση του αέρα από αέρια του ηφαιστείου αλλά και σκόνης.

Όπως σημειώνει το Reuters, τέτοιες εκρήξεις, που προκαλούνται από ατμό, είναι πιθανό να πυροδοτηθούν από την πτώση νερού στη λίμνη λάβας μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου, εάν τα επίπεδά της πέσουν κάτω από τα επίπεδα των υδάτων στο νησί.

Ο κάτοικος Ντέιβιντ Νέιλ είχε μία τρομακτική εμπειρία. Την ώρα που τον είχε πάρει ο ύπνος στον καναπέ, μία ρωγμή στο έδαφος άνοιξε σε απόσταση 600 μέτρων, εκτοξεύοντας λάβα και αέρια.

«Ακούστηκε σαν τους κινητήρες 10-20 τζετ» περιέγραψε ο ίδιος. Αγωνιούσε για το σπίτι του, αλλά είδε σε βίντεο από drone λάβα να κυλάει έξω από το πάρκινγκ του, προκαλώντας την έκρηξη δύο δεξαμενών προπανίου. Είχε προσπαθήσει την Τρίτη να φτάσει στο σπίτι του, αλλά ο ίδιος και οι γείτονές του μπλοκαρίστηκαν από ένα «τείχος» λάβας. «Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να καθίσουμε εκεί και να κλαίμε» περιέγραψε.

ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΑΒΑΗ ΚΙΛΑΟΥΕΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ