Μέσα σε ένα… παπούτσι σέρβιραν το επιδόρπιο στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τη σύζυγό του, στο δείπνο που παρατέθηκε στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Όπως γράφει το Russia Today, η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως πολιτισμικά προσβλητική από διπλωμάτες και των δύο χωρών.

«Ήταν μια χαζή και αναίσθητη απόφαση» σχολίασε υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης, που είχε υπηρετήσει στην Ιαπωνία. «Είναι σαν να σερβίρεις ένα Εβραίο καλεσμένο σοκολάτες μέσα σε ένα πιάτο που έχει τη μορφή γουρουνιού. Στην ιαπωνική κουλτούρα για τα παπούτσια υπάρχει μόνο περιφρόνηση».

«Σε καμία κουλτούρα δεν μπαίνουν παπούτσια πάνω στο τραπέζι» σχολίασε από την πλευρά του Ιάπωνας διπλωμάτης. «Εάν ήταν στόχος να είναι χιουμοριστικό, δεν το βρήκαμε αστείο. Μπορώ να σας πω πως είμαστε προσβεβλημένοι για τον πρωθυπουργό μας».

Ο Άμπε και η γυναίκα του δείπνησαν με τον Νετανιάχου και τη σύζυγό του στις 2 Μαΐου, στη διάρκεια της δεύτερης επίσημης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Το μενού ετοίμασε ο διάσημος Ισραηλινός σεφ Segev Moshe.

Στις φωτογραφίες που ανέβασε ο ίδιος στο Instagram, φαίνονται τα «παπούτσια» πάνω στο τραπέζι όπου δειπνούν οι ηγέτες και οι σύζυγοί τους. Σε άλλη ανάρτησή του, εξηγεί πως το παπούτσι είναι φτιαγμένο από μέταλλο και δείχνει τις πραλίνες που είναι τοποθετημένες μέσα του.

Ομολογουμένως σε λίγες κουλτούρες θα εκτιμούσαν το να υπάρχει ένα πραγματικό παπούτσι πάνω στο τραπέζι, αλλά είναι ακόμα χειρότερα στην περίπτωση της ιαπωνικής, όπου τα παπούτσια που φοριούνται στον δρόμο δεν επιτρέπεται καν να μπουν μέσα στο σπίτι. Οι Ιάπωνες δεν φορούν παπούτσια ούτε στο σπίτι ούτε στο γραφείο τους, γράφει το Russia Today, και οι επισκέπτες συμμορφώνονται με αυτή την «αρχή» βγάζοντας και οι ίδιοι τα παπούτσια τους πριν μπουν κάπου.

nasndahd2 nasndahd3