Απεριτίφ με σανγκρία προσέφεραν οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν με κεντρικό αίτημα την ανάπτυξη.

Συνδικαλιστές από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, κάτω από την ομπρέλα της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας “CES”, πραγματοποίησαν αυτήν την κινητοποίηση μόλις 120 μέτρα από το Μέγαρο, όπου γίνεται αυτήν την ώρα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακριβώς την ώρα της προσέλευσης των ευρωπαίων ηγετών.

«Κάποιοι αναφέρονται στην ανάπτυξη στη βάση των ιδεών που διατυπώνει η καγκελάριος Μέρκελ η οποία, όμως, θέλει να φθάσει όσον αφορά την απορύθμιση και την ελαστικότητα στην εργασία ακόμα μακρύτερα, ενώ εμείς προτείνουμε τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας, με σεβασμό στο ‘καθαρό’ περιβάλλον, με ενδυνάμωση της απασχόλησης», τόνισε ο ηγέτης του βελγικού συνδικάτου CSC, Κλοντ Ρολέν.

Προτάθηκε, εξάλλου, «η ΕΚΤ να υλοποιήσει τον πραγματικό ρόλο της, να υιοθετηθεί το ταχύτερο ο φόρος επί των χρηματο-πιστωτικών συναλλαγών, και να κυκλοφορήσουν τα ευρω-ομόλογα».

Ο γενικός γραμματέας του γαλλικού συνδικάτου «Εργατική Γαλλία», Ζαν-Κλοντ Μαϊγί, εκτίμησε ότι στην ευρωζώνη, «τα πράγματα “χλιαρά” πάνε πλέον προς την ορθή κατεύθυνση».

«’Όμως, πρέπει ακόμα να γίνει η αναθεώρηση κοινοτικών συνθηκών, να τεθούν επί τάπητος το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης, της αμοιβαιοποίησης εν μέρει του χρέους στην ευρωζώνη, και των επενδύσεων. Κάποιοι πολιτικοί υπεύθυνοι που αποτολμούν στο παρασκήνιο να μιλάνε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρέπει να αναλάβουν δημόσια την ευθύνη για τα λεγόμενά τους. Εάν έτσι πρόκειται να συνεχίσουμε, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο τέλος με προβλήματα, που άπτονται της ίδιας της Δημοκρατίας». υπογράμμισε ο κ. Μαϊγί.