Μετά θάνατον δημοσιεύτηκε η τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για το Big Bang

Προβλέπει ένα μικρότερο και απλούστερο πολυσύμπαν


ΚΟΣΜΟΣ
16:32
02/05/2018
Μετά θάνατον δημοσιεύτηκε η τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για το Big Bang
14
loading

Η τελική θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για την προέλευση του σύμπαντος δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό μετά τον θάνατο του μεγάλου Βρετανού φυσικομαθηματικού και κοσμολόγου.

Η θεωρία, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Τόμας Χέρτογκ του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, είχε υποβληθεί προς δημοσίευση στην αρχή του έτους, πριν τον θάνατο του Χόκινγκ, στο περιοδικό φυσικής υψηλών ενεργειών Journal of High Energy Physics.

Η επιστημονική εργασία, που βασίζεται στη θεωρία των χορδών, προβλέπει ότι το σύμπαν είναι πεπερασμένο και πολύ πιο απλό από ό,τι υποστηρίζουν οι περισσότερες υπάρχουσες θεωρίες για τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ).

Μια πρώτη παρουσίαση της θεωρίας είχε γίνει από τον Χέρτογκ πέρυσι τον Ιούλιο, σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με αφορμή τα 75α γενέθλια του Χόκινγκ.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες, το σύμπαν μας (γνωστό και ως τοπικό σύμπαν) δημιουργήθηκε με μια σύντομη πληθωριστική «έκρηξη», η οποία ακολούθησε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το «Μπιγκ Μπανγκ», ωθώντας το νεογέννητο σύμπαν να διασταλεί απότομα με εκθετικό ρυθμό.

Μια διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι, μόλις αρχίσει ο κοσμικός πληθωρισμός, υπάρχουν περιοχές όπου δεν σταματά ποτέ, με συνέπεια να είναι αέναος. Το παρατηρήσιμο μέρος του σύμπαντός μας είναι απλώς μια περιοχή όπου ο πληθωρισμός έχει σταματήσει, ενώ αλλού συνεχίζεται. Αυτό πιστεύεται ότι έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται σαν «φράκταλ» διαφορετικά σύμπαντα, πιθανώς με διαφορετικούς νόμους το καθένα, και όλα μαζί να συνιστούν ένα πολυσύμπαν.

Ο Χόκινγκ δεν υπήρξε ένθερμος οπαδός αυτής της ιδέας του πολυσύμπαντος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στη νέα εργασία του, μαζί με τον Χέρτογκ, υποστηρίζει ότι αυτή η θεωρία του αιώνιου πληθωρισμού είναι λανθασμένη και, ενώ δεν αρνείται την ύπαρξη του πολυσύμπαντος, το απλοποιεί και υποστηρίζει ότι όλα τα σύμπαντα έχουν ίδιους φυσικούς νόμους με το δικό μας.

Σύμφωνα με τον Χέρτογκ, «το πρόβλημα με τη συνήθη θεωρία του αέναου πληθωρισμού είναι πως υποθέτει ότι υπάρχει στο υπόβαθρο ένα σύμπαν που εξελίσσεται σύμφωνα με τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ αντιμετωπίζει τις κβαντικές επιδράσεις ως μικρές διακυμάνσεις γύρω από αυτό. Όμως η δυναμική του αέναου πληθωρισμού καταργεί τη διάκριση ανάμεσα στην κλασσική και στην κβαντική φυσική, με συνέπεια η θεωρία του Αϊνστάιν να παύει να ισχύει στον αέναο πληθωρισμό».

Σύμφωνα με τη θεωρία των Χόκινγκ-Χέρτογκ, «το σύμπαν μας, στις μεγαλύτερες κλίμακες, είναι λογικά ομαλό και πεπερασμένο, συνεπώς δεν αποτελεί μια μορφοκλασματική δομή (φράκταλ)». Η θεωρία τους βασίζεται τόσο στη θεωρία των χορδών, η οποία προσπαθεί να συμφιλιώσει τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα με την κβαντική φυσική, όσο και στη θεωρία ότι το σύμπαν είναι ένα μεγάλο και πολύπλοκο ολόγραμμα.

Οι Χόκινγκ και Χέρτογκ παρουσιάζουν μια δική τους εκδοχή περί ολογράμματος, που τους επιτρέπει να εξοβελίσουν τον χρόνο και να περιγράψουν τον αέναο κοσμικό πληθωρισμό, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στη θεωρία του Αϊνστάιν. Στη νέα θεωρία, ο αέναος πληθωρισμός είναι μια άχρονη κατάσταση πάνω σε μια επιφάνεια του χώρου στην αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τη διατύπωση του Χόκινγκ πριν πεθάνει, «δεν καταλήγουμε σε ένα μοναδικό σύμπαν, αλλά τα ευρήματά μας παραπέμπουν σε μια σημαντική μείωση του πολυσύμπαντος, σε μια πολύ μικρότερη γκάμα πιθανών συμπάντων». Η νέα αυτή θεωρία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο εύκολο να επιβεβαιωθεί μέσω αστρονομικών και αστροφυσικών παρατηρήσεων.

Ήδη, ο Χέρτογκ σχεδιάζει να μελετήσει τις πρακτικές συνέπειες της νέας θεωρίας σε μικρότερες κλίμακες, που βρίσκονται εντός των ορίων των διαστημικών τηλεσκοπίων. Πιστεύει ότι τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα (ρυτιδώσεις του χωροχρόνου) που προκλήθηκαν κατά την έξοδο από τον αέναο πληθωρισμό, θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν το θεωρητικό μοντέλο τους.

Η επέκταση του σύμπαντός μας από τη γέννησή του έως σήμερα σημαίνει ότι αυτά τα βαρυτικά κύματα θα έχουν πλέον πολύ μεγάλα μήκη κύματος, συνεπώς θα είναι αδύνατο να ανιχνευθούν από τους υπάρχοντες επίγειους ανιχνευτές LIGO. Όμως μπορεί ίσως να εντοπισθούν από το μελλοντικό ευρωπαϊκό διαστημικό παρατηρητήριο βαρυτικών κυμάτων LISA.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Ξελιγωμενος

  Μας [...] εσεις με τον μακαριτη και ο μακαριτης με τις θεωριες του συμπαντος. Καμμια θεωρια χρησιμη δεν υπαρχει να βαλετε?

  1. avatar Γραφικός…

   Θα ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη να έβρισκες ενδιαφέρον σε αυτά που αναφέρονται...
   Όποτε το σχόλιο σου αναμενόμενο..

 2. avatar Mini44

  Συμφωνω κ με του δυο σασ.βγηκε το πιονακι τησ νεασ ταξησ να μασ πει οτι δεν υπαρχει θεοσ.να σε δω τωρα τι μαγκιεσ κανεισ εκει ψηλα.μιλησε ο αναπηροσ κ για τουσ αρχαιουσ ελληνεσ που αν δεν ημασταν εμεισ τισ κοπριεσ θα τρωγατε ουστ..

  1. avatar Γατος.

   Κόψε κάτι,η αφεντιά σου τι σχέση εχει με τούς αρχαίους Ελληνες;

 3. avatar αμοιβαδα

  Αμοιβαδες..

 4. avatar αμοιβαδα

  Τοσο μυαλο εχετε εσεις οι θεοσεβουμενοι...αμοιβαδας...

  1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

   Εσείς δεν έχετε καθόλου γιατί το έχετε κάψει

 5. avatar παόκι

  κανέναν δεν απασχολεί τι λέει ένας γραφικός και άθεος επιστήμονας

  1. avatar Αρχίδαμος.

   Οταν αρρωστήσεις πας στο γιατρό η στον παπά;

  2. avatar Αρχίδαμος.

   Καλά νάσαι,μου θύμισες τη γιαγιά μου, δεν ηξερε ουτε να βάλει την υπογραφή της.

 6. avatar πακ μαν

  Θέλουν να μας πείσουν σώνει και ντε όλοι οι άθεοι για το πως προέκυψε το σύμπαν... Φωτιά θα πέσει να σας κάψει.

  1. avatar Περίεργος.

   Αν ζητήσεις βοήθεια από ειδικό,υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης.

   1. avatar πακ μαν

    Καλά φάε το σανο σου εσύ και μη μιλάς.

    1. avatar Περίεργος.

     Το παίρνω πίσω,είσαι ανίατος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει