Μεγάλη είναι η σημερινή ημέρα για την Κορεατική Χερσόνησο. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, συζήτησαν την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής, τη σύναψη ειρηνευτική συμφωνίας και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ, στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, Κιμ και Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους, η οποία είχε διάρκεια λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την πρώτη τους συνομιλία ο Κιμ επέστρεψε στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων για να γευματίσει.

Ο Κιμ είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύεται από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετέβη στο σημείο της συνάντησης συνοδευόμενος από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, ενώ σταμάτησε για λίγο, προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές της συνόδου που κρατούσαν νοτιοκορεατικές σημαίες κοντά στον Κυανό Οίκο.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ ή κατά της συνόδου κορυφής.