Περίπου το ένα τρίτο των Ιρλανδών ψηφοφόρων, που καλούνται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας The Irish Independent, το 37% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ψηφίσει «ναι» και το 24% «όχι».

Το 35% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο και το 4% δεν θέλει να μετάσχει στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο Millward Brown Lansdowne σε δείγμα 1.016 ανθρώπων.

Με το δημοψήφισμα αυτό οι Ιρλανδοί θα αποφασίσουν σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο που προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός «χρυσού κανόνα» για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών.

Μια αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να τίθεται εν αμφιβόλω η συνθήκη η οποία υπεγράφη στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από τις 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Η Ιρλανδία απέρριψε δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας, το 2001, και της Λισαβόνας, το 2008). Οι συνθήκες αυτές χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.

Η απειλή μιας διακοπής της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην περίπτωση απόρριψης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου – ένας σαφής συσχετισμός καταχωρήθηκε στο κείμενο- αναμένεται να βαρύνει αυτήν τη φορά στη ζυγαριά.