Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε σήμερα, με τη συζήτηση του ιδιαίτερα συμβολικού μέτρου που προβλέπει τη μείωση κατά 30% του μισθού των υπουργών και του αρχηγού του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό έφτασε πρώτος, ακολουθούμενος ύστερα από λίγα λεπτά από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τη Γαλλομαροκινή Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και τους άλλους υπουργούς που μοίραζαν χαμόγελα και πόζαραν πρόθυμα στους φωτορεπόρτερ και τις κάμερες.

Αναφερόμενος στη μείωση του μισθού των υπουργών ο Ερό είχε εξηγήσει την Τετάρτη ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα αφού η κρίση απαιτεί θυσίες από τους Γάλλους και στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν τα μέλη της κυβέρνησης.

Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, το 2007, στην προεδρία της χώρας, η αποζημίωση του προέδρου αυξήθηκε κατά 170%, από τα 7.000 στα 19.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κατά την προεκλογική περίοδο ο Ολάντ υποσχέθηκε να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης που λαμβάνουν ο ίδιος και οι υπουργοί του.