Να αποσύρουν μια ομάδα παρατηρητών από την πόλη Χαν Σεϊχούν στη Συρία σκοπεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίοι πέρασαν μια νύχτα στα χέρια των ανταρτών μετά από επίθεση κοντά στην οχηματοπομπή τους.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) είχε ανακοινώσει χθες ότι οι παρατηρητές, τα αυτοκίνητα των οποίων είχαν υποστεί ζημιές στην διάρκεια μιας επίθεσης στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι στη Χαν Σεϊχούν, βρίσκονται υπό την προστασία του.

«Μιλήσαμε μαζί τους στο τηλέφωνο. Μας είπαν ότι είναι ευχαριστημένοι εκεί που βρίσκονται κι είναι ασφαλείς», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών, ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ, στους δημοσιογράφους στην Δαμασκό. «Θα τους αποσύρουμε σήμερα το πρωί», πρόσθεσε.

Ένας αντάρτης του ΕΣΣ στη Χαν Σεϊχούν με τον οποίο ήρθε σε επαφή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είπε ότι οι παρατηρητές παρευρέθηκαν σε μια κηδεία ανθρώπων οι οποίοι είχαν σκοτωθεί σε χθεσινά επεισόδια βίας.

«Κοιμήθηκαν καλά και τώρα πήγαν μαζί με τους ανθρώπους που παρευρίσκονται στην κηδεία των μαρτύρων», είπε ο αντάρτης. «Τους δώσαμε ένα τηλέφωνο, μίλησαν με τον υποστράτηγο Μουντ και τους υποσχέθηκε ότι αυτοκίνητα από τη Δαμασκό θα έrθουν να τους παραλάβουν».

Ένα εσωτερικό κείμενο του ΟΗΕ το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters ανέφερε ότι συνολικά έξι παρατηρητές βρίσκονταν υπό την «προστασία» των ανταρτών σε ένα «φίλιο περιβάλλον».

Ο Άχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, είπε ότι η οχηματοπομπή των παρατηρητών χτυπήθηκε από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη Χαν Σεϊχούν χθες.

«Τρία οχήματα των ΗΕ υπέστησαν ζημιές αλλά δεν τραυματίστηκε προσωπικό του ΗΕ από την έκρηξη. Η αποστολή έστειλε μια περιπολία στην περιοχή για να βοηθήσει να αποχωρήσουν αυτοί οι στρατιωτικοί παρατηρητές των ΗΕ», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.

Περίπου 200 ξένοι παρατηρητές βρίσκονται στη Συρία για να επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 12ης Απριλίου που κηρύχθηκε με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία που διαρκεί 14 μήνες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις καθώς και οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έχουν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία και σύμφωνα με ακτιβιστές, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα του περασμένου μήνα.