Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν σε όλη τη Συρία. Οι 20 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που παρακολουθούσε μια κηδεία στην πόλη Χαν Σεϊχούν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των παρατηρητών του ΟΗΕ στην περιοχή, όπως ανέφεραν ακτιβιστές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δυνάμεις του καθεστώτος άνοιξαν πυρ στο Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ, την ώρα που γινόταν η κηδεία ενός άνδρα. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι τραυματίστηκαν θανάσιμα 20 άτομα ενώ άλλοι ακτιβιστές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής χτυπήθηκε και ένα όχημα που ανήκε στην ομάδα των παρατηρητών του ΟΗΕ.

Ακτιβιστές από την πόλη αυτή κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ στο πλήθος και ότι το αυτοκίνητο των παρατηρητών χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Συρία μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Από νωρίς το πρωί άρματα μάχης βομβαρδίζουν την παραλιακή πόλη Μπανιάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 10, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.
Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση έκανε λόγο για έκρηξη βόμβας σε ένα τριώροφο κτίριο στο Καρμ αλ-Σουκ της Μπανιάς.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «τρομοκράτες» κατασκεύαζαν μια βόμβα στο κτίριο αυτό, η οποία εξερράγη σκοτώνοντας πολλά άτομα και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στη γύρω περιοχή.

Στα ανατολικά της χώρας, στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, σκοτώθηκαν επτά άτομα ενώ άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στην αλ-Ραστάν, στην επαρχία Χομς.

Νωρίτερα, ακτιβιστές από την νότια επαρχία Ντεράα ανέφεραν ότι άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην πόλη Ντάαλ και ανάγκασαν τις κυβερνητικές δυνάμεις να υποχωρήσουν.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ έκανε λόγο για «πιθανή αποτυχία» της αποστολής του Κόφι Άναν στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει τελικά στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Ίσως υπάρχει μια πιθανότητα εξελίξεων τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Ζιπέ, εκφράζοντας τη λύπη του που μέχρι σήμερα έχουν αποφασιστεί κυρώσεις μόνο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και όχι διεθνείς.