Επιβολή φόρου στα κέρδη των τραπεζών

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο στη Γερμανία


ΚΟΣΜΟΣ
14:10
25/08/2010
Επιβολή φόρου στα κέρδη των τραπεζών
loading

Σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών υιοθέτησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον το φαινόμενο να είναι το κράτος ο μόνος που βάζει το χέρι στην τσέπη για να διασώζει τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει στο μέλλον να καταβάλλουν στο κράτος ένα μέρος των κερδών τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να επικυρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου από το κοινοβούλιο.

Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν μ' αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα ταμείο από το οποίο θα αντλούνται χρήματα σε περίπτωση απειλής χρεοκοπίας μιας τράπεζας που κρίνεται στρατηγικής σημασίας. Το ποσό του φόρου θα είναι ανάλογο με το μέγεθος του ιδρύματος και του βαθμού επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων του.

Η Γερμανία, η οποία προχώρησε σε πολύ δαπανηρές δημόσιες διασώσεις, όπως αυτή του εξειδικευμένου στα ακίνητα ιδρύματος Hypo Real Estate έναντι ποσού άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η πρώτη χώρα που πρότεινε έναν τέτοιο φόρο. Το Βερολίνο ελπίζει να πείσει και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο ώστε να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών του, όμως μέχρι αυτή στιγμή μόνο η Γαλλία έχει δείξει ενθουσιασμό για το σχέδιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει