Με «τελικό πυγμαχίας» παρομοιάζουν το σημερινό debate, ανάμεσα σε στους δύο διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλίας που ξεκινά στις 22:00 ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει δυόμισι ώρες.

Στο ρινγκ: Νικολά Σαρκοζί εναντίον Φρανσουά Ολάντ.

Θα είναι η σύγκρουση δυο εκ διαμέτρου αντίθετων προσωπικοτήτων η σύγκρουση «δύο διαφορετικών οραμάτων για τη Γαλλία» αναφέρει ο σημερινός Τύπος.

Στο Διαδίκτυο, η σημερινή συζήτηση έγινε αφορμή για πολλά χιουμοριστικά σχόλια. Μια αυτοσχέδια αφίσα απεικονίζει τους δύο αντίπαλους με γάντια του μποξ και τίτλο:

«Ο αγώνας της χρονιάς, Σαρκοζί εναντίον Ολάντ, Ναπολέοντας εναντίον Μπαμπάρ, ο Μίστερ Kärcher (πλυντικές σκούπες με νερό υπό πίεση), εναντίον Φλαμπί (Flamby, ένα ζελατινοειδές γλυκό)».

Ενόψει της τηλεμαχίας συμφωνήθηκε ότι η κάμερα θα μένει στον ομιλητή και οι σκηνοθέτες δεν θα δείχνουν τις αντιδράσεις του αντιπάλου.

Στα πρακτικά θέματα οι υποψήφιοι είχαν το λόγο για αλλαγές, όμως αντίθετα για τη θεματολογία των ερωτήσεων το λόγο έχουν μόνο οι δύο δημοσιογράφοι που θα τους υποβάλλουν τις ερωτήσεις.

Πιστεύεται ότι τα κύρια θέματα τα οποία θα θίξουν είναι η απασχόληση και η ανεργία, η αγοραστική δύναμη των Γάλλων, διάφορα κοινωνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη, η μετανάστευση.

Θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ή στις υποτιθέμενες μυστικές συμφωνίες του Σαρκοζί με τον Καντάφι, μπορεί να έλθουν στη συζήτηση από τους ιδίους τους υποψήφιους με στόχο να πληγεί ο αντίπαλος.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί από σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ταυτόχρονη σύνδεση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Προβλέπονται ότι οι τηλεθεατές θα είναι πάνω από 20.000.000.

Είναι παράδοση στη Γαλλία οι πιο φανατικοί των τηλεμαχιών για την προεδρία, να περιμένουν τη φράση-κλειδί, την έκφραση που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα.

«Δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς» του γαλλικού λαού, ήταν μια φράση του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν προς τον Μιτεράν που έχει μείνει ιστορική, καθώς είχε θεωρηθεί ότι του είχε δώσει τη νίκη τον Μάιο του 1974.

Ως την τελευταία στιγμή, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα κρατούν μυστική τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.