Παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Σλοβακίας ο Ρόμπερτ Κάλινακ, μια παραίτηση που ζητούσαν η αντιπολίτευση, ένας εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού και διαδηλωτές στη Σλοβακία, μετά τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.

«Είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η σταθερότητα, επομένως αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Κάλινακ σύμφωνα με το Reuters και το AFP.

Η απόφαση αυτή του στενού συμμάχου του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο να παραιτηθεί εν μέσω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα, μπορεί να επιτρέψει την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που σημειώνονται εδώ και δεκαετίες στη Σλοβακία, αυτές της περασμένης Παρασκευής, ο Φίτσο προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένο τον κυβερνητικό του συνασπισμό.

Ο θάνατος του Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε για υποθέσεις απάτης, στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν σχέσεις με πολιτικούς, προκάλεσε τη δημόσια οργή για τη μη πάταξη της διαφθοράς στη χώρα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής ήταν οι μεγαλύτερες που έχει δει η Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, καθώς σε αυτές υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι μόνο στην Μπρατισλάβα και χιλιάδες άλλοι σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Φίτσο και την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τον θάνατο του Κούτσιακ.

Ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Φίτσο το Most-Hid είχε αξιώσει επίσης από τον Φίτσο να απομακρύνει τον Κάλινακ, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Smer του πρωθυπουργού ως τη Δευτέρα.

Οι επικριτές του Κάλινακ υποστήριζαν ότι αυτός ως επικεφαλής της Αστυνομίας από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την δολοφονία του Κούτσιακ και της συντρόφου του στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Φίτσο είχε προβάλει αντιστάσεις σε μια απομάκρυνση του Κάλινακ, αλλά ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να χάσει την υποστήριξη του Most-Hid δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προτίθεται να προτείνει λύσεις για να διατηρήσει την υποστήριξή του.

Μια συνάντηση της ηγεσίας του Most-Hid προβλέπεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα.