Εκατοντάδες πια βίντεο κυκλοφορούν από τις ανατριχιαστικές πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Αμερική στη δεκαετία του 1950 και του 1960, που λειτουργούν ως ζοφερή υπόμνηση για το πώς δούλευε ο κόσμος όχι και τόσο παλιά.

Η δοκιμή του Castle Bravo ωστόσο, που έγινε στην ατόλη του Μπικίνι την 1η Μαρτίου 1954, ήταν η πλέον ισχυρή ατομική βόμβα που πυροδότησαν ποτέ οι ΗΠΑ, χίλιες φορές περισσότερο δηλαδή από τις βόμβες που έπληξαν Χιροσίμα και Ναγκασάκι στον Β’ Παγκόσμιο.

Το «μανιτάρι» απλώθηκε σε μια ακτίνα 7,2 χιλιομέτρων, αφήνοντας κρατήρα πλάτους 2 χιλιομέτρων και βάθους 70 μέτρων. Όσο για το πυρηνικό νέφος, έφτασε σε ύψος 14 χιλιομέτρων μέσα σε ένα λεπτό.

Η έκρηξη ήταν μάλιστα τόσο αναπάντεχα ισχυρή που κατέστρεψε ακόμα και τα όργανα που είχαν τοποθετηθεί στρατηγικά μακριά της ώστε να καταγράψουν τον αντίκτυπό της. Το ραδιενεργό σύννεφο μόλυνε 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Ειρηνικού Ωκεανού και οι Αρχές δεν εκκένωσαν μάλιστα τα γειτονικά νησιά (τις ατόλες Rongelap και Utirik), παρά τρεις μέρες αργότερα, με τον πληθυσμό τους να έχει μολυνθεί από τεράστιες δόσεις ραδιενέργειας.

Στο τέλος, χιλιάδες πραγματικά άνθρωποι μολύνθηκαν και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να πληρώσουν τσουχτερές αποζημιώσεις σε όσους εμφάνισαν καρκίνο και άλλες παθήσεις που συνδέονταν με τη φοβική έκλυση ραδιενέργειας. Και από την παγκόσμια κατακραυγή, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις ατμοσφαιρικές δοκιμές των πυρηνικών τους όπλων.

Αν και για να μεταφερθούν οι δοκιμές υπογείως θα χρειαζόταν μία ακόμα δεκαετία…