Λένε πως μπορείς να βρεις πραγματικούς θησαυρούς σε παλαιοπωλεία και για τον Αμερικανό της ιστορίας μας, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αλήθεια.

Ο Randy Guijarro από το Φρεμόντ της Καλιφόρνια αγόρασε λοιπόν από παλαιοπωλείο δυο παλιές φωτογραφίες της Άγριας Δύσης το 2010, δίνοντας 2 ολόκληρα δολάρια για να τις αποκτήσει.

Μόνο που χρόνια αργότερα θα μάθαινε πως στη φωτογραφία του απεικονίζεται ο περιβόητος παράνομος του Φαρ Ουέστ, Μπίλι δε Κιντ, σε αυτό που πιστεύεται πως είναι μόλις η δεύτερη επιβεβαιωμένη εικόνα του!

83i39hoj

Ο Μπίλι παίζει με τη συμμορία του, τους διαβόητους «Regulators», μια παρτίδα κροκέ στο Νέο Μεξικό το 1878. Μια εταιρία που ασχολείται με ιστορικά κειμήλια, η Kagin’s, επιβεβαίωσε καταρχήν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, η οποία ασφαλίστηκε πια έναντι του ποσού των 5 εκατ. δολαρίων.

Η εικόνα, γνωστή ως «Croquet Tintype», είναι το ένα από τα δύο επιβεβαιωμένα καρέ που παρουσιάζουν τον φημισμένο Μπίλι δε Κιντ. Η πρώτη εικόνα του πουλήθηκε το 2011 στον δισεκατομμυριούχο William Koch έναντι 2,3 εκατ. δολαρίων.

gfdgdgd

Η ανακάλυψη του Randy θα βρει σύντομα τον δρόμο της για κάποια δημοπρασία, όταν κοπάσει τουλάχιστον η συζήτηση για το αν είναι πράγματι αυθεντική ή όχι. «Όταν είδαμε τη φωτογραφία, είμασταν σχετικά σκεπτικοί, μια αυθεντική φωτογραφία του Μπίλι δε Κιντ είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της Άγριας Αμερικανικής Δύσης», είπε σχετικά ο David McCarthy, ειδικός της Kagin’s στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στην εφημερίδα «New York Post», προσθέτοντας πως η εικόνα αναλύεται ακόμα από ομάδα ειδικών.

Η οδύσσεια του ελέγχου της αυθεντικότητας της εικόνας παρουσιάζεται πια εκτενώς σε σχετικό ντοκιμαντέρ του National Geographic («Billy The Kid: New Evidence»), σύμφωνα με το οποίο πολλοί δεν έχουν πειστεί ακόμα.

Ό,τι κι αν γίνει πάντως, ο Randy θέλει να ξεκαθαρίσει πως ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις καταχωνιασμένο εδώ κι εκεί: «Ελπίζω αυτό να κάνει κι άλλους να ξεψαχνίσουν σεντούκια και σοφίτες, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί θησαυροί χαμένοι εκεί έξω», είπε σχετικά στον «Guardian»…