Ανειλικρίνεια καταλογίζει η Τουρκία στη γαλλική προεδρία, στην ανακοίνωσή της για την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν- Ερντογάν, στην οποία αναφέρεται πως ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η εκεχειρία στη Συρία αφορά και την επιχείρηση της Άγκυρας στη χώρα.

Το Ελιζέ αναφέρει πως ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η κατάπαυση του πυρός αφορά και το Αφρίν, όπου η Άγκυρα επιχειρεί εδώ και περίπου έναν μήνα εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG.

Σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το Παρίσι. «Αντίθετα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, ο πρόεδρος Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο Αφρίν όταν μίλησε για την απόφαση του ΟΗΕ» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι.

Μιλώντας για «έλλειψη ειλικρίνειας» από τη γαλλική πλευρά, ο Ακσόι τόνισε πως «είναι ανάρμοστο να μην ενημερώνεται σωστά η κοινή γνώμη» και πως η Άγκυρα ενημέρωσε το Παρίσι για την αντίδρασή της.

Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία σε όλη τη Συρία, εκτίμησε όμως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι δεν αφορά την επιχείρηση που διεξάγει η ίδια από τις 20 Ιανουαρίου στο Αφρίν, στα βορειοδυτικά, εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Ναόυερ πάντως δήλωσε χθες το αντίθετο και «κάλεσε την Τουρκία να ξαναδιαβάσει την απόφαση».

Αντιδρώντας, ο Ακσόι ζήτησε σήμερα από την Ουάσινγκτον «να προσπαθήσει να σταματήσει τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος εναντίον αθώων αμάχων αντί να κάνει δηλώσεις στήριξης προς τους τρομοκράτες».