Χρειάστηκαν μόλις 120 δευτερόλεπτα για να κλέψουν έργα τέχνης αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος για μια συμμορία ληστών που σκάβοντας μια τρύπα στον τοίχο του μουσείου του πανεπιστημίου του Durham στη Βρετανία αφαίρεσαν πολύτιμα αντικείμενα και έγιναν καπνός!

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβει τους δύο δράστες: τον 35χρονο Lee Wildman, γνωστός ως Jason ή Lee Green και τον 32χρονο Adrian Stanton.

Οι ληστές μπήκαν από την τρύπα που άνοιξαν και αφαίρεσαν ένα βάζο του 18ου αιώνα, φτιαγμένο από νεφρίτη και μια πορσελάνινη φιγούρα, που εκτείθονταν σε διαφορετικές προθήκες.

Το βάζο χρονολογείται από το 1769 και μέσα του υπάρχει γραμμένο ένα κινέζικο ποίημα και μαζί με το άγαλμα, που απεικονίζει νεράιδες πάνω σε μια βάρκα, ανήκαν στη δυναστεία Qing.

«Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη ληστεία» τονίζει ο ντετέκτιβ Adrian Green. «Χρειάστηκαν 40 λεπτά για να ανοίξουν την τρύπα και μόλις ήταν αρκετά μεγάλη και χώραγαν, μπήκαν στο μουσείο και κατευθύνθηκαν κατευθείαν στα δύο εκθέματα» προσθέτει.

Η αστυνομία συνέλαβε το Σαββατοκύριακο ως ύποπτους τρεις άντρες ηλικίας 56, 41 και 36 και μία 34χρονη γυναίκα, αλλά αποφυλακίστηκαν με εγγύηση.