Ανατροπή για τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων γυναικών από το Δικαστήριο της ΕΕ

Τι προβλέπει σχετική απόφαση


ΚΟΣΜΟΣ
11:29
23/02/2018
Ανατροπή για τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων γυναικών από το Δικαστήριο της ΕΕ
1
loading

Το δρόμο να απολύουν νόμιμα οι επιχειρήσεις ακόμα και έγκυες εργαζόμενες γυναίκες ανοίγει η χτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Απαντώντας σε ερώτημα ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ κρίνει «νόμιμη» την απόλυση εγκύου σε ισπανική επιχείρηση το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία. Παράλληλα, με το σκεπτικό ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, αρκεί ο εμφανιζόμενος λόγος της απόλυσης να μην είναι η ίδια η εγκυμοσύνη της, το ΔΕΕ ανοίγει δρόμο για απολύσεις εγκύων.

Η απόφαση του ΔΕΕ αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Η απολυμένη προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο όμως δικαίωσε την επιχείρηση.

Η εργαζόμενη άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε από το ΔΕΕ «να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, που προβλέπεται στην Οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις».

Απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα του ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ με τη χτεσινή του απόφαση θεωρεί ότι «η Οδηγία 92/85 δεν αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει την απόλυση εγκύου εργαζόμενης στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων».

Και αναφέρει: «Απόφαση περί απολύσεως που λαμβάνεται κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι τη λήξη της άδειας μητρότητας για λόγους που δεν συνδέονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζόμενης δεν αντιβαίνει στην Οδηγία 92/85, εφόσον ο εργοδότης δικαιολογεί δεόντως την απόλυση γραπτώς και η απόλυση της οικείας εργαζόμενης γίνεται δεκτή από τη νομοθεσία και/ή την πρακτική του συγκεκριμένου κράτους μέλους».

Και το σκεπτικό του ΔΕΕ καταλήγει: «Κατά συνέπεια, οι λόγοι που δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων και των οποίων μπορεί να γίνει επίκληση στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59, εμπίπτουν στις εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών κατά την έννοια της Οδηγίας 92/85».

Δείτε την ανακοίνωση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar @@@@@λεπού

    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ !! ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΣΗΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ !!! ΠΡΩΤΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ !! ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΗ ΣΠΙΤΙ!! ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;;;;;; ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΟΛΙΣ ΜΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΥΟΣ ΤΗ ΣΟΥΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει