Ο ταχυδακτυλουργός Ντέρεν Μπράουν μας έχει χαρίσει μια σειρά από δύσπεπτα κόλπα, τσαλαβουτώντας στη θολή επικράτεια της ύπνωσης, της ρώσικης ρουλέτας, ακόμα και των πνευματιστικών αναζητήσεων.

Δεν είναι καθόλου ξένος στο αμφιλεγόμενο και την πρόκληση, μόνο που τώρα τον κατηγορούν πως αυτή τη φορά το παρατράβηξε. Καθώς η νέα του μαγική απόπειρα περιλαμβάνει τον χειρισμό ανθρώπων ώστε να κάνουν φόνο.

Το σόου «The Push» του Netflix πάει λοιπόν τα ριάλιτι στα ακρότατα όριά τους, καθώς αυτό που κάνει είναι να εφαρμόζει «κοινωνική πίεση» ώστε «ένας συνηθισμένος, αξιοπρεπής άνθρωπος να αφήσει στην άκρη τον ηθικό του κώδικα και να κάνει φόνο». Και όπως μας ενημερώνει επισήμως, «ο Μπράουν αποκαλύπτει τα ψυχολογικά μυστικά της υποταγής και της κοινωνικής συμμόρφωσης».

iobhfidobho

Πώς το κάνει αυτό; Χρησιμοποιώντας γνωστές στρατηγικές της κοινωνικής ψυχολογίας για την υποταγή στην αυθεντία, αλλά και το πώς επιδρά η ομάδα στο άτομο. «Ακόμα και οι πιο ηθικοί άνθρωποι μπορούν να εξωθηθούν στο να διαπράξουν την πλέον αποτρόπαιη πράξη απ’ όλες, απλώς επειδή τους είπαν να το κάνουν».

Ο Μπράουν σκαρώνει ένα «διεξοδικά αναλυμένο και προβαρισμένο» σενάριο, στο οποίο 70 συνεργοί ηθοποιοί πιέζουν το εκάστοτε «θύμα», που δεν γνωρίζει ότι κινηματογραφείται, να σκοτώσει. Λέει βέβαια ότι το κάνει για εκπαιδευτικούς σκοπούς, για να καταλάβουμε «πόσο έτοιμοι είμαστε να παραδώσουμε τον έλεγχο των ζωών μας».

«Η ερώτηση που ρωτάμε είναι απλή», συνεχίζει ο μάγος, «μπορεί κάποιος να μας χειριστεί, μέσω της κοινωνικής πίεσης, ώστε να κάνουμε φόνο;». Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου, αν και πολλοί έχουν ήδη καταφερθεί κατά του τηλεοπτικού κοινωνικού πειράματος, πιστεύοντας πως δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για άλλη μια πρόκληση για την προσωπική προβολή του Μπράουν…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.