Να σταματήσει η επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στο Αφρίν της Συρίας, τονίζοντας τον ρόλο της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών και κατηγορώντας την Άγκυρα ότι λέει «ψέματα», όταν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων στον θύλακα, ζήτησε σήμερα το κυριότερο φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την επιχείρηση του Αφρίν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Πέρβιν Μπούλνταν, η οποία εξελέγη στις 11 Φεβρουαρίου συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατία των Λαών (HDP) σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίθεση, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου από τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες συμμάχους του, έχει σκοπό την εκδίωξη από τον θύλακο Αφρίν των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα λόγω των δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος.

Όμως οι YPG είναι επίσης σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών των οποίων έχουν γίνει η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

«Ο κόσμος γνωρίζει πως οι YPG αποτελούν μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) που πολέμησαν το ΙΚ. Πιστεύουμε πως οι FDS πρέπει να λάβουν μέρος σε οποιασδήποτε διευθέτηση στη Συρία», είπε ο Σεζάι Τέμελι, ο άλλος συμπρόεδρος του κόμματος.

Η Μπούλνταν είπε εξάλλου πως είναι «ψέματα» οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν θύματα άμαχοι από την τουρκική επίθεση, όπως επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπός της Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν άνοιξε η μύτη κανενός αμάχου» στο Αφρίν.

«Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφρίν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε παραπληροφόρηση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί άμαχοι και ότι μόνον «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί. Είναι ψέμα», είπε.

«Στην Τουρκία βλέπουμε επίσης πολλά φέρετρα Τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί. Για αυτούς τους λόγους η επιχείρηση στο Αφρίν πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 200 μαχητές που πρόσκεινται στην Άγκυρα και 209 μέλη των YPG έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε επίσης λόγο για 112 θανάτους αμάχων, κάτι που η Άγκυρα διαψεύδει.

Τριάντα δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.