Διακομματικό νομοσχέδιο, που έχει στόχο την προστασία των λεγόμενων «Ονειροπόλων», των νεαρών παράνομων μεταναστών, από την απέλαση, αλλά και τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη και των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, με τους τελευταίους να δηλώνουν, αν και με κάποιες επιφυλάξεις, πως βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση κοινής πρότασης.

Το πλαίσιο του δικομματικού νομοσχεδίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, προστατεύει από την απέλαση περίπου 1,8 εκατομμύρια μετανάστες, τους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), οι οποίοι μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Το Κογκρέσο έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διατάξει να τερματιστεί στις 5 Μαρτίου η εφαρμογή προγράμματος της εποχής Ομπάμα, το οποίο και νομιμοποίησε προσωρινά τους νεαρούς μετανάστες.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ επεσήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να περάσουμε κάτι από την Γερουσία προκειμένου να βοηθήσουμε τους Ονειροπόλους».

Η Γερουσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να τερματίσει το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει στην κατάρτιση ενός νομοσχεδίου επί τη βάσει των προτάσεων που προωθεί ο ίδιος και με κεντρική γραμμή τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ο πρόεδρος Τραμπ παροτρύνει την Γερουσία να ψηφίσει το νομοσχέδιο που προωθεί ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ και το οποίο έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του θέσεις. Μεταξύ αυτών, προωθεί τον περιορισμό της εφαρμογής δύο προγραμμάτων με τα οποία περισσότεροι από 300.000 μετανάστες μπαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πολιτικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην Γερουσία, το νομοσχέδιο του Γκράσλεϊ θεωρείται απίθανο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 60 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφισή του, καθώς δεν έχει την υποστήριξη των Δημοκρατικών.