Την καταδίκη 31 ατόμων για το λιντσάρισμα φοιτητή, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από λάθος για βλασφημία, αποφάσισε δικαστήριο του Πακιστάν. Μάλιστα ένας από τους 31 καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ο φόνος του 23χρονου Μάσαλ Καν πέρσι είχε προκαλέσει οργή και αντιδράσεις για την κακή χρήση του αυστηρού νόμου για τη βλασφημία, που προβλέπει ποινή θανάτου για προσβολή του Ισλάμ ή του Μωάμεθ.

Σύμφωνα με δικηγόρο, που μίλησε στο Reuters, ένας από τους 31 καταδικάστηκε σε θάνατο, πέντε σε ισόβια και ακόμα 25 σε τετραετή φυλάκιση. Άλλοι 26 εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν.

Οι κατηγορούμενοι ήταν φοιτητές, καθηγητές και αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Αμπού Ουαλί Καν. Όλοι δήλωσαν αθώοι.

Ο άτυχος 23χρονος δέχθηκε επίθεση και βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια του όχλου, τον Απρίλιο πέρσι, έπειτα από διαμάχη με επίκεντρο τη θρησκεία.

Η βλασφημία, εξηγεί το Reuters, είναι πολύ ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν. Ακόμα και η φήμη για βλασφημία μπορεί να προκαλέσει βία και έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που διέσπειραν ψευδώς τέτοιες κατηγορίες σε βάρος «εχθρών» τους.

Το 2011, ένας σωματοφύλακας είχε δολοφονήσει τον κυβερνήτη της περιοχής Πουντζάμπ Σαλμάν Τασίρ επειδή είχε ζητήσει τη μεταρρύθμιση των νόμων για τη βλασφημία. Ο δολοφόνος, που εκτελέστηκε πέρσι, θεωρούνταν μάρτυρας από τους σκληροπυρηνικούς της θρησκείας.