«Αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι αποδεικνύει την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενσωμάτωσης των Ρομά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί αίτημα της Ρουμανίας από το 2008.

«Αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι αποδεικνύει πως πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο των πολιτών της εθνότητας Ρομ», δήλωσε ο Μπασέσκου μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ 93 Ρομά της Ρουμανίας επαναπατρίζονται σήμερα από τις γαλλικές αρχές.

«Ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ως το ευρωπαϊκό συμβούλιο της άνοιξης 2009. Δυστυχώς αργότερα υπήρξαν κράτη που θεώρησαν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε χωρίς να κατονομάσει τα κράτη αυτά.

Στο μεταξύ, μια ομάδα από περίπου 60 Ρομά – οι πρώτοι που απελαύνονται από τη Γαλλία – απογειώθηκε νωρίς σήμερα από το αεροδρόμιο της Λιόν για το Βουκουρέστι.

Οι Ρομά αυτοί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά, έφτασαν με αστυνομική συνοδεία στο αεροδρόμιο μέσα σε δύο λεωφορεία. Στη συνέχεια πήραν θέσεις σε μια τακτική πτήση της ρουμανικής εταιρείας Blue Air.

Σύμφωνα με το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών, συνολικά 93 Ρομά θα επαναπατρισθούν σήμερα από τη Γαλλία στη Ρουμανία με δύο τακτικές πτήσεις. Δεκατέσσερις αναχώρησαν από το Παρίσι και 79 θα αναχωρήσουν από τη Λιόν.