Η Γαλλία «πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες» σχετικά με την προστασία των ευρωπαίων πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία στιγμή κατά την οποία το Παρίσι ετοιμάζεται να απελάσει αύριο προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Ρομά που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στη Γαλλία.

Η Γαλλία «πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες αναφορικά με την ελευθερία της κυκλοφορίας και την ελευθερία της εγκατάστασης» των ευρωπαίων πολιτών, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών Βιβιάν Ρέντινγκ.

Ο εκπρόσωπος Μάθιου Νιούμαν αναγνώρισε πως τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την ελευθερία της κυκλοφορίας υπό ορισμένες συνθήκες. Όμως, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση για να επιβεβαιώσει πως όλοι οι κανόνες γίνονται σεβαστοί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριζε σταθερά και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη για κοινωνική ένταξη» των Ρομά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., δήλωσε από την πλευρά της η Αμέλια Τόρες, άλλη εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οι πρώτες απελάσεις Ρομά που δεν βρίσκονται νόμιμα στη Γαλλία προς τις χώρες προέλευσής τους, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη.

Η γαλλική κυβέρνηση θα αρχίσει αύριο την απέλαση 79 Ρομά προς τη Ρουμανία, παρά τις επικρίσεις που δέχεται για την ενέργεια αυτή τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι Ρομά αυτοί φεύγουν «οικειοθελώς», αφού καταβλήθηκαν 300 ευρώ σε κάθε ενήλικο και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ έχει ανακοινώσει σχέδια για την απέλαση 700 Ρομά «στην πατρίδα τους», τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.