Έντονες είναι οι διεργασίες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ενόψει του συνεδρίου της Κυριακής, στο οποίο οι 600 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της βάσης του SPD καλούνται να αποφασίσουν αν δίνουν ή όχι την έγκρισή τους για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με το CDU/CSU των Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Εάν τελικά ξεκινήσουν η τελική συμφωνία θα τεθεί εκ νέου σε μια χρονοβόρα εσωκομματική ψηφοφορία. Πάντως η νεολαία του κόμματος, η οποία έχει επιρροή εντός του SPD, υπό τον Κέβιν Κιούνερτ, έχει απερίφραστα ταχθεί κατά των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να την εμποδίσει, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πληροφορίες από το Reuters. Η νεολαία συνεχίζει την εκστρατεία κατά του Ναι στις διαπραγματεύσεις και οργανώνει σήμερα στο κεντρικά γραφεία του κόμματος εκδήλωση με θέμα: «Όχι στον μεγάλο συνασπισμό / ΝοGroko».

H κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Αντρέα Νάλες κατηγορεί τον Κιούνερτ ότι «επικαλείται λανθασμένα στοιχεία» και έκανε έκκληση στα μέλη να μην έχουν αυταπάτες και φρούδες ελπίδες κατά τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. «Θα γίνουν όμως σκληρές διαπραγματεύσεις», όπως είπε. Η κ. Νάλες εκτιμά επίσης ότι το 1/3 των εκπροσώπων του έκτακτου συνεδρίου δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Και ενώ βετεράνοι του SPD, όπως ο πρώην πρόεδρός του Κουρτ Μπεκ (στην Saarbruecker Zeitung) και ο πρώην επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας Ερχαρντ Επλερ (στην Sueddeutsche Zeitung), αρθρογραφούν υπέρ του Nαι, ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), συμβουλεύει δηκτικά τους Σοσιαλδημοκράτες σε συνέντευξή του στην Neuen Osnabrücker Zeitung ότι «είναι καλύτερο να λύσουν το πρόβλημα ηγεσίας που έχουν στην αντιπολίτευση και να αναγεννηθούν εκεί» .