Έχουμε ακούσει πολλές και διάφορες «τρελές» ιστορίες διαφθοράς (στην Ελλάδα ζούμε, άλλωστε) αλλά η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη τις ξεπερνά όλες. Δεν είναι τόσο το μέγεθος της κατάχρησης ή της απάτης αλλά το… είδος της!

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι δικαστικές αρχές της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν πως δύο υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν σχεδόν όλους τους πόρους που επρόκειτο να διατεθούν για την οργάνωση της… «εθνικής ημέρας καταπολέμησης της διαφθοράς»!

Ποια είναι αυτά τα «διαμάντια»; Πρόκειται για έναν αναπληρωτή διευθυντή και έναν σύμβουλο διοίκησης στο ομοσπονδιακό υπουργείο Ενέργειας, Δημοσίων Έργων και Στέγασης οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο καταχράστηκαν 4,5 εκατομμύρια νάιρα (περίπου 10.200 ευρώ) από τα 5 εκατομμύρια που θα δίνονταν για τον εορτασμό της ημέρας κατά της διαφθοράς, στις 9 Δεκεμβρίου 2014.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι κατάφεραν να αρπάξουν τα χρήματα κάνοντας «ψευδείς δηλώσεις». Ο αναπληρωτής διευθυντής, Μοχάμεντ Μούσα Αμπιμίκου και ο Μίκα Πάμαν, ο επικεφαλής της μονάδας κατά της διαφθοράς του υπουργείου δήλωσαν αθώοι όταν προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου, στις αρχές Ιανουαρίου στην Αμπούτζα. Οι δικαστές όρισαν το ποσό της εγγύησης για τους δύο κατηγορούμενους στα 10 εκατομμύρια νάιρα και ανέβαλαν την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 26 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι έχει δεσμευτεί ότι θα αγωνιστεί κατά της διαφθοράς που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση εδώ και δεκαετίες. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος σπανίως φτάνουν στα δικαστήρια και, όταν γίνεται αυτό, δεν καταλήγουν πάντα στην καταδίκη των κατηγορουμένων.