Στην Κίνα κρύβονται 50 παιδιά τα οποία το έσκασαν από το ορφανοτροφείο της μεθοριακής πόλης Χιεζάν, στη βορειοανατολική Βόρεια Κορέα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, το οποίο επικαλέσθηκε τη βουλευτή της αντιπολίτευσης Παρκ Σουν-Γιανγκ, τα παιδιά διέσχισαν τα σύνορα με την Κίνα στις 29 Φεβρουαρίου. «Ευτυχώς, δεν ακούσαμε να τα συνέλαβε η κινεζική αστυνομία», τόνισε.

Τριάντα παιδιά είχαν διαφύγει από το ίδιο ορφανοτροφείο το Δεκέμβριο, εκ των οποίων τα 20 συνελήφθησαν από βορειοκορεάτες φρουρούς και ξυλοκοπήθηκαν άγρια, ενώ τα άλλα δέκα συνελήφθησαν από την κινεζική αστυνομία, η οποία θέλει να τα στείλει πίσω στην πατρίδα τους. Οι ηλικίες των παιδιών παραμένουν άγνωστες.

Το Πεκίνο, σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, θεωρεί τους Βορειοκορεάτες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους μέσω της Κίνας οικονομικούς μετανάστες και όχι πολιτικούς πρόσφυγες. Εάν τους συλλάβει η κινεζική αστυνομία τους στέλνει πίσω στη Βόρεια Κορέα όπου κινδυνεύουν με κοινωνική απομόνωση, φυλάκιση ακόμα και θάνατο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, κάποιους τους στέλνουν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και τους υποβάλλουν σε βασανιστήρια.