Η γειτονιά Γκρίνποϊντ αποτελεί μια βιομηχανική περιοχή στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης, στην οποία κατοικούν σχεδόν αποκλειστικά Πολωνοί μετανάστες. Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή, κοντά στο κέντρο του Μανχάταν, με αρκετές οικογένειες και επαγγελματίες, ωστόσο έχει παρατηρηθεί η άνθηση του φαινομένου των νέο-ναζί.

Οι Πολωνοί νέο-ναζί περπατούν στους δρόμους του Μανχάταν, ακριβώς όπως οποιοσδήποτε άλλος και δηλώνουν περήφανοι για τις πεποιθήσεις τους.

Ο Αμερικανός φωτογράφος, Άνταμ Κράουζε, αποθανάτισε στο φακό του τις εικόνες μιας άκρως κατακριτέας αντικουλτούρας και φανερώνει τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το κίνημα.

Ο Κράουζε, ο οποίος μεγάλωσε στη Νότια Φλόριντα, αλλά αργότερα μετακόμισε στο Μπρούκλιν, δήλωσε ότι για πρώτη φορά είδε άνδρα να φορά μπλουζάκι με ρατσιστικό σύμβολο στο γυμναστήριο. Του επισήμανε ότι δεν συμφωνούσε με τις πεποιθήσεις του και άρχισε να συζητά με τον Πολωνό νέο-ναζί.

«Ήταν πολύ δύσκολο να τους πείσω (να τους φωτογραφήσω). Αφού με γνώρισαν καλά και τους έδειξα τα έργα μου, φανέρωσαν κάποιου είδους ενδιαφέρον», δηλώνει ο φωτογράφος για τη δυσκολία του έργου του.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν πέντε διαφορετικούς άνδρες, εκ των οποίων μερικοί καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Γκρίνποϊντ και ορισμένες στα σπίτια των απεικονιζόμενων.

Ο φωτογράφος δεν ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά τόσο με τη ταυτότητα των ανδρών, όσο και την ιστορία του νεοναζισμού στη πολωνική κοινότητα.

«Οι φωτογραφίες προκαλούν περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνουν απαντήσεις και αυτό είναι καλό», τόνισε ο Κράουζε.

Μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται «Antifa Greenpoint» ιδρύθηκε από τους ακτιβιστές της γειτονιάς και αντιδρά στη φασιστικό και βίαιο χαρακτήρα του νεοναζιστικού κινήματος.

Στη ευρύτερη περιοχή του Γκρίνποϊντ, υπάρχουν καταστήματα που πωλούν αντικείμενα με ναζιστικό και φασιστικό σχεδιασμό ή περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα σκουλαρίκια με το σύμβολο της σβάστικας.

«Είναι εξωφρενικό», δηλώνει δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης.

Το 2009, η τοπική εφημερίδα του Γκρίνποϊντ επισήμανε την έξαρση των αντισημιτικών και ομοφοβικών γκραφίτι στους τοίχους της γειτονιάς.