Ο «τσάρος» της κοκαΐνης δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, καθώς πέρασε στα κιτάπια της Ιστορίας ως ένας από τους μεγαλύτερους ναρκέμπορες όλων των εποχών.

Και στα χρόνια της ακμής του ήταν φυσικά και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αφού ακόμα και το «Forbes» έσπευσε να τον συμπεριλάβει στην αντίστοιχη λίστα του, παρά τις μαύρες πηγές του χρήματός του.

Όπως είναι γνωστό, έφτασε να ξοδεύει 2.000 δολάρια σε λαστιχάκια για το «δέσιμο» των χαρτονομισμάτων και όλα γύρω του ήταν πελώρια και υπερπολυτελή. Οι εκτιμήσεις της περιουσίας του μιλούσαν ακόμα και για 30 δισ. δολάρια! Τι απέγιναν λοιπόν όλα αυτά όταν η εγκληματική του καριέρα πήρε τέλος;

Όπως ξέρουμε, ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την Εθνική Αστυνομία της Κολομβίας το 1993, είχε περάσει όμως όλο το προηγούμενο διάστημα φυγαδεύοντας το παράνομο χρήμα του σε κρυψώνες. Ακόμα και σε ελβετικές τράπεζες έφτασε ένα καλό ποσοστό, το οποίο χάθηκε βέβαια καθώς ήταν ο μόνος δικαιούχος.

AP_8301010883

Ξέρουμε όμως ότι ο αγαπημένος τρόπος αποθήκευσης του Εσκομπάρ ήταν το θάψιμο! Είχε θάψει εκατοντάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια, αν και δεν είχε κρατήσει ακριβώς σημειώματα με τις ανήλιαγες κρυψώνες. Λένε μάλιστα πως είχε ξεπαστρέψει τους ανθρώπους που έθαβαν τα λεφτά του, ώστε κανείς να μη γνωρίζει πού πρέπει να σκάψει.

Κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ εκτιμούσαν κάποια στιγμή πως το 1/5 των αμερικανικών χαρτονομισμάτων ήταν θαμμένο κάπου στην Κολομβία, δίνοντας έτσι ένα καλό κίνητρο για κυνήγι θησαυρού.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει κανένας άλλος από το «Discovery Channel», το οποίο έχει επιστρατεύσει δύο πρώην πράκτορες της CIA (Doug Laux και Ben Smith) για να βρουν το παραδάκι. Ο Laux είπε στη «Mirror»: «Αναζητώντας τα λεφτά του Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία, κλοτσάς μια σφηκοφωλιά όσο πιο δυνατά μπορείς. Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικός, υπάρχουν όλες οι πιθανότητες να σκοτωθείς».

AP_880113081

Και μιλάμε εδώ για δύο έμπειρους μυστικούς πράκτορες, καθώς ο Doug είχε καταφέρει να διεισδύσει ακόμα και σε κύκλους ταλιμπάν. Πώς θα καταλήξει αυτή η ιστορία, θα φανεί…

TAGS