Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία χθες Σάββατο σε μια πορεία που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Όπως γράφει ο Guardian, σύμφωνα με την αστυνομία, στην πορεία έδωσαν το παρόν 60.000 άνθρωποι, σε μία από τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις εθνικιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πορείας αντήχησαν πολλά ξενοφοβικά συνθήματα, όπως «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία!» και «Πρόσφυγες, φύγετε!». Σε ένα πανό που είχαν κρεμάσει από μια γέφυρα, αναγραφόταν «Προσευχηθείτε για το ισλαμικό ολοκαύτωμα» και σε ένα άλλο «Λευκή Ευρώπη αδελφών κρατών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, νεαροί ντυμένοι στα μαύρα, αλλά και οικογένειες με καρότσια και ηλικιωμένους έκαναν πορεία και διένυσαν μια απόσταση τριών χιλιομέτρων κρατώντας σημαίες της χώρας, πετώντας κροτίδες και κραδαίνοντας καπνογόνα.

Το σύνθημα της κινητοποίησης ήταν «Θέλουμε τον Θεό», μια έκφραση που παραπέμπει σε έναν καθολικό ύμνο που ερμηνεύεται από ορισμένους σήμερα ως μια απόρριψη του Ισλάμ, ενώ ένας από τους ομιλητές που παρενέβη κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκε να λέει ότι «η χριστιανική κουλτούρα είναι ανώτερη της ισλαμικής κουλτούρας».

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι συμμετέχοντες με τους οποίους μίλησαν οι δημοσιογράφοι του αρνήθηκαν κάθε πολιτικό ή θρησκευτικό κίνητρο.

Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν δύο αντιδιαδηλώσεις στη Βαρσοβία. «Διαδηλώνω κατά του φασισμού που εξαπλώνεται στη χώρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νεαρή γυναίκα.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι αρχές κράτησαν τους διαδηλωτές των αντίπαλων ομάδων σε απόσταση. Ωστόσο, σημειώθηκε ένα περιστατικό κατά το οποίο οι εθνικιστές έσπρωξαν και κλώτσησαν γυναίκες που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα και κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τον φασισμό».