Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Κένυα ενόψει των εκλογών, τις οποίες μποϊκοτάρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν και να διατηρήσουν χαμηλά τους τόνους.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος αποσύρθηκε από τις εκλογές, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Ο Κενυάτα ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών που είχαν διεξαχθεί στις 8 Αυγούστου αλλά η διαδικασία επαναλαμβάνεται λόγω «αρρυθμιών».

Οι κάλπες άνοιξαν με δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς επί ποδός και επιπλέον προσωπικό ασφαλείας σε ετοιμότητα για να προστατεύσει τους ψηφοφόρους και τα εκλογικά τμήματα.

«Είναι καθήκον μου να ψηφίσω. Την τελευταία φορά περίμενα έξι ώρες, αυτή τη φορά ο κόσμος φαίνεται να είναι λιγότερος» δήλωσε ένας 26χρονος ψηφοφόρος από το Ναϊρόμπι.

Την παραμονή των εκλογών, ο Κενυάτα κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν: «Οι πρόγονοί μας πάλεψαν και σκοτώθηκαν για το δικαίωμα των Αφρικανών να ψηφίζουν, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την κληρονομιά» είπε.

Η ανακοίνωση της νίκης του Κενυάτα τον Αύγουστο, από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, είχε πυροδοτήσει εντάσεις και επιθέσεις στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα ανώτατο μέλος της διέφυγε στις ΗΠΑ επειδή δεχόταν απειλές για τη ζωή του.