Το μπαλάκι στο Ηνωμένο Βασίλειο πέταξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δηλώνοντας πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Brexit εξαρτάται από το Λονδίνο.

Όπως είπε από το βήμα της Ευρωβουλής, η Βρετανία είναι αυτή που θα καθορίσει εάν υπάρξει «καλή συμφωνία, καμία συμφωνία ή καθόλου Brexit».

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Πολωνός πολιτικός δήλωσε «παθιασμένος» με το να μείνουν ενωμένα τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ενώ για την αποχώρηση της Βρετανίας είπε πως είναι το πιο δύσκολο «στρες τεστ» για την ΕΕ.

«Εάν αποτύχουμε, οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν με την ήττα μας» είπε απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές. «Εξαρτάται από το Λονδίνο το πώς θα τελειώσει αυτό: με μια καλή συμφωνία, χωρίς καμία συμφωνία ή χωρίς  Brexit. Ωστόσο δε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, θα προστατεύσουμε το κοινό συμφέρον μας μένοντας ενωμένοι».

Στο Ευρωκοινοβούλιο θα μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής από την πλευρά της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.