Guardian: Βουτιά 15% στον τουρισμό της Καταλονίας μετά το δημοψήφισμα

Σοβαρές οι επιπτώσεις για την περιοχή


ΚΟΣΜΟΣ
15:53
20/10/2017
Guardian: Βουτιά 15% στον τουρισμό της Καταλονίας μετά το δημοψήφισμα
2
loading

Σε πολλά επίπεδα φαίνεται να έχει πληγεί η Καταλονία, έπειτα από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η περιοχή έχει χωριστεί σε υπέρμαχους και πολέμιους της απόσχισης από την Ισπανία, αλλά και ο τουρισμός της έχει υποστεί σημαντική μείωση, της τάξεως του 15%, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Αυγούστου στη Βαρκελώνη και το παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζωή σε 16 άτομα, μόλις που επηρέασαν τους αριθμούς των τουριστών, αλλά οι εικόνες με την αστυνομική βία και τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν πριν, ανήμερα και μετά την 1η Οκτωβρίου φαίνεται ότι έχουν το δικό τους αντίκτυπο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χοσέ Λουίς Θορέντα, αντιπρόεδρος της τουριστικής ένωσης Exceltur, δήλωσε ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Καταλονία μειώθηκε κατά 15% τις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πέρσι, η Καταλονία υποδέχθηκε περίπου 18 εκατ. επισκέπτες και ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 12% του τοπικού ΑΕΠ, με τη βιομηχανία και το εμπόριο και είναι οι έτεροι πυλώνες της οικονομίας. Άλλωστε, πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Καταλονία εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία.

Ο Θορέντα πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις είναι «σε ελεύθερη πτώση, της τάξης του 20%, για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, σε μια παραδοσιακά υψηλή περίοδο για συνέδρια και για τουρισμό αναψυχής», κυρίως για τους ξένους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πτώση της τάξης του 20% θα αντιπροσώπευε απώλειες περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Η Exceltur δήλωσε ότι η υποχώρηση περιορίζεται στην Καταλονία και δεν παρατηρείται μείωση στην υπόλοιπη Ισπανία.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα ξενοδοχεία μας είδαν ακυρώσεις κρατήσεων διότι αναβάλλονται συνέδρια», τόνισε ο Αλφόνσο ντελ Πόγιο, αντιπρόεδρος της Meliá Hoteles Internacional. Η Meliá έχει οκτώ ξενοδοχεία στην Καταλονία -τα πέντε στη Βαρκελώνη- και είδε οι κρατήσεις να μειώνονται κατά 4% μετά την 1η Οκτωβρίου. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ιδιαίτερα για όσους εξαρτώνται από τη διεθνή αγορά», επισήμανε.

Ακυρώσεις μέχρι και τον Ιανουάριο

Ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Βαρκελώνη, που έχει αρκετά καταστήματα εστίασης, αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 30-40% και ο κόσμος ακυρώνει μέχρι τον Ιανουάριο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου. «Απασχολούμε 350 άτομα και εδώ στη Βαρκελώνη αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένα οικονομικό τσουνάμι. Αλλά όταν το λέω αυτό στον κόσμο, μου λένε ότι αν δεν μου αρέσει, να μετακομίσω στη Μαδρίτη».

Η Βαρκελώνη είναι η μεσογειακή πρωτεύουσα της κρουαζιέρας, αλλά αυτόν το μήνα δύο πλοία επέλεξαν να δέσουν στη Βαλένθια. Η πόλη είναι επίσης ένας από τους βασικούς προορισμούς για συνέδρια, αλλά η πολιτική κατάσταση οδήγησε στην ακύρωση τουλάχιστον ενός μεγάλου συνεδρίου.

«Σίγουρα είδαμε μια επιβράδυνση στις κρατήσεις, καθώς και κάποιες ακυρώσεις, σε μια από τις περιόδους με την υψηλότερη κίνηση», επισήμανε ο Τζέιμς Μπλικ, συνιδρυτής της Devour Tours, που προσφέρει πακέτα γαστρονομικού τουρισμού σε όλη την Ισπανία.

«Οι τουρίστες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε ένδειξη αστάθειας... Τίτλοι ειδήσεων, εικόνες και βίντεο με την αστυνομία και τους ψηφοφόρους να συγκρούονται την 1η Οκτωβρίου είναι προφανώς αρκετές για να αποθαρρύνουν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Ευτυχώς, ως τουρίστες, γενικώς έχουμε βραχεία μνήμη και μόλις επιστρέφει η σταθερότητα, επιστρέφει και ο τουρισμός», πρόσθεσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ORUE

    Πια Ανεξαρτησία... Το Ξύλο από τους Μπάτσους έδιωξε τους τουρίστες!
    Όποιος πιστεύει το αντίθετο τρώει όντως σανό!!!!

  2. avatar Kostas

    Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο. Όπως άλλωστε καταλαβαίνουν τώρα οι φίλοι μας οι Βρετανοί με το Brexit. Είναι ακριβό πράγμα η ανεξαρτησία. Να εύχονται να την πληρώσουν μόνο με λεφτά και όχι και με αίμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει