Έρχονται δύσκολα χρόνια για τους ηλικιωμένους

«Στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες και κίνδυνο φτώχειας», προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ


ΚΟΣΜΟΣ
4:23
19/10/2017
Έρχονται δύσκολα χρόνια για τους ηλικιωμένους
3
loading

Οι νέες γενιές θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν εντεινόμενες ανισότητες σε πιο προχωρημένη ηλικία, σε σύγκριση με τους σημερινούς συνταξιούχους, προειδοποιεί μια έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση αυτή, που τιτλοφορείται «Πρόληψη της ανάπτυξης ανισοτήτων με την αύξηση της ηλικίας», ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι οι αυριανοί ηλικιωμένοι θα ζουν περισσότερα χρόνια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βιώνουν περιόδους ανεργίας και χαμηλούς μισθούς «αν και ορισμένοι θα έχουν σταθερή και καλά αμοιβόμενη καριέρα».

Εκείνοι που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1960 και μετά, «θα βιώνουν τη γήρανση με τρόπο ριζικά διαφορετικό» από τις προηγούμενες γενιές εξαιτίας «της επιμήκυνσης της διάρκειας της ζωής, της μίκρυνσης του πυρήνα της οικογένειας, του χάσματος των ανισοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια της ενεργούς ζωής τους και των μεταρρυθμίσεων που έχουν μειώσει τις συντάξεις».

«Ορισμένες ομάδες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας στα γεράματά τους», υπογραμμίζει η έκθεση.

Το 1980, στη ζώνη των χωρών του ΟΟΣΑ σε κάθε 100 οικονομικά ενεργά άτομα αντιστοιχούσαν 20 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, κατά μέσο όρο. Ο αριθμός αυτός έφτασε τους 28 το 2015 και μέχρι το 2050 αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, στους 53.

Οι ανισότητες στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, την απασχόλησης και του εισοδήματος αρχίζουν να συσσωρεύονται πολύ νωρίς και έχουν συνέπειες στο προσδόκιμο ζωής και στο επίπεδο του εισοδήματος. Κατόπιν προστίθενται οι ανισότητες που σχετίζονται με το φύλο: στις χώρες του ΟΟΣΑ οι γυναίκες άνω των 65 ετών λαμβάνουν σύνταξη που είναι, σε ετήσια βάση, κατά 27% μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη των ανδρών. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος φτώχειας στην τρίτη ηλικία είναι πιο αυξημένος για τις γυναίκες.

Ο ΟΟΣΑ προτείναι να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες πριν αρχίσουν να συσσωρεύονται: να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση τα παιδιά, να βοηθηθούν οι νέοι να μπουν στην αγορά εργασίας, να αυξηθούν οι δαπάνες υγείας για την πρόληψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ναζί, αριστεροί και δεξιοί, όλοι μαζί, στον ίδιο βόθρο.

  Και όχι μόνο έρχονται ακόμη πιο δύσκολα χρόνια για τους ηλικιωμένους, αλλά για όλους τους Έλληνες. Για όσους τέλος πάντων η τύχη τούς κάνει να παραμένουν στο Ελλαδιστάν.
  Το μένουμε Ευρώπη γιατί έτσι είμαστε ασφαλείς θέλει θυσίες. Το μένουμε ευρώ γιατί αν φύγουμε και πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας είναι αδύνατο γιατί θα καταστραφούμε θέλει θυσίες. Το ότι τι να κάνουμε, δε γίνεται αλλιώς, χρωστάμε και πρέπει να πληρώσουμε ένα αδιανόητο χρέος που μας φέσωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλει θυσίες. Το ότι μαζί με τον Πάγκαλο και όλα τα μπιπππ τα φάγαμε θέλει θυσίες. Το να περιμένουμε τα λαμόγια της Ε.Ε ή τους απογόνους του Αδόλφου να μας ρίξουν ένα ξεροκόμματο αλλιώς θα πεθάνουμε θέλει θυσίες. Το να ανήκουμε εις την Δύση των United Snakes of America και να μην είμαστε ανεξάρτητοι θέλει θυσίες. Το να είμαστε ή να το παίζουμε ηλίθιοι θέλει θυσίες ...

 2. avatar ´Ιο

  Στο τελος τους ηλικιωμένους θα τους εκτελούν . ( μάλλον ειναι καλητερα απο την πείνα ) . Αυτές ειναι οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Και μην πει κάποιος το αντίθετο γιατι εντολές δικές τους ειναι και φυσικά οι απο εδώ άλλο που δεν ήθελαν . Απο πρόθυμους άλλο τίποτα .

  1. avatar Ο δραπέτης του νεκροταφείου

   Κατά τα αλλά όλα μια χαρά, βγαίνουμε σε αγορές, η Ελλάδα πάει μπροστά και στο τέλος αφήνουν να εννοηθεί ότι από κάποιο σημείο και μετά ο κάθε ηλικιωμένος θα παίρνει και ένα φτυάρι δώρο για να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι πρέπει να σκάψει τον λάκκο του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει