Μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει στην Αλβανία οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων της Σχολής Δικαστών.

Μεταξύ των λεγόμενών του, περιλαμβάνονταν σαφείς αιχμές τόσο προς την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για τον τρόπο που οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας δρουν στη γειτονική χώρα, όσο και για το σύστημα Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με εκείνον αφήνει ελεύθερους εγκληματίες και δεν προστατεύει τους πολίτες.

Μάλιστα, επικαλέστηκε εκθέσεις του State Department, μέσω των οποίων η Αλβανία παρουσιάζεται ως κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, σε μορφή μαφίας, καθώς στάθηκε στη δράση τεσσάρων επικίνδυνων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αμερικανού πρέσβη, η κατάσταση στη χώρα μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι μυστικές υπηρεσίες συνεργαστούν πιο στενά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, κοινώς εάν… πιαστούν στη «φάκα» οι επικεφαλής αυτών των συμμοριών, που σε έναν βαθμό δρουν ανενόχλητοι.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι μπροστά. Μέχρι να συλληφθούν τα “μεγάλα κεφάλια”, να υπάρξει ποινική δίωξη εναντίον τους και να μπουν φυλακή, η κάνναβη θα επανέλθει, οι δικαστές θα παίρνουν μίζες και θα υπάρχει διαφθορά αξιωματούχων της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λου.

Η απάντηση της αλβανικής κυβέρνησης

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας στο Κοινοβούλιο της χώρας, Ταουλάντ Μπάλα, απάντησε σε όσα είπε ο Λου. Το ύφος των δηλώσεών του ήταν τέτοιο που άφηνε να εννοηθεί ότι το πρόβλημα που ανέφερε ο αμερικανός πρέσβης πράγματι υπάρχει, ωστόσο τόνισε ότι οι Αρχές κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να το εξαλείψουν.

«Δεν θέλω να τοποθετηθώ επί του θέματος πριν μιλήσουν οι Αρχές, αλλά θέλω να πω ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή μας έχει ένα καλά συντονισμένο σχέδιο, το οποίο έχει προετοιμαστεί σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», τόνισε αρχικά ο Μπάλα.

Στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι «κάθε ανησυχία που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, όχι μόνο αυτές του πρέσβη, αλλά κάθε πολίτη της Αλβανίας Η Αστυνομία θα χτυπήσει σοβαρά το έγκλημα τις επόμενες ημέρες».