Παρά τα 16 χρόνια που μας χωρίζουν από το ανατριχιαστικά θεαματικό τρομοκρατικό χτύπημα που ανέτρεψε τις παγκόσμιες ισορροπίες, οι συνωμοσιολογικές φωνές δεν έχουν καταλαγιάσει για τα περίεργα και τα ύποπτα της υπόθεσης.

Και πώς να πιστέψει εξάλλου κανείς κάτι τόσο κολοσσιαίο, σαν αυτό που έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 2011; Μια ομάδα 19 αεροπειρατών που κατέλαβαν δηλαδή τέσσερα επιβατικά αεροπλάνα και τα έστρεψαν σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους;

Παραμένει δύσκολο ακόμα και να το συλλάβεις! Θεόρατα αεροπλάνα να συντρίβονται σε πελώρια κτίρια με ταχύτητες 500 μιλίων/ώρα, σκορπώντας τρόμο και θάνατο στο πέρασμά τους.

Τσιμέντα και χάλυβες να ανοίγουν διάπλατα σαν να πρόκειται για χάρτινες κατασκευές. Καύσιμα να εκρήγνυνται και πελώριες φωτιές να καπνίζουν τον καταγάλανο ουρανό του Μανχάταν. Ή ανθρώπους να αναγκάζονται να πηδήξουν από τα παράθυρα για να μη συναντήσουν τον θάνατο στις καμένες σάρκες τους.

Μόνο επειδή ζήσαμε το απόλυτα υπερβατικό αυτό έργο μπορούμε να το πιστέψουμε, κάνοντας ακόμα και τις ταινίες καταστροφής να μοιάζουν κινούμενα σχέδια για παιδάκια. Μόνο που κάποιοι συνεχίζουν να μη δέχονται τη ζοφερή πραγματικότητα, κοιτώντας αριστερά και δεξιά και αναζητώντας άλλου τύπου απαντήσεις για το πλέον πολύνεκρο και τρομακτικό χτύπημα που έζησε η Δύση στην πρόσφατη ιστορία της.

Κι όμως, συνέβη. Την αποφράδα εκείνη μέρα, 19 νεαροί άντρες, φορώντας σύγχρονα ρούχα για να καλύψουν το πρωτόγονο μίσος τους, μετέτρεψαν αεροπλάνα σε πυραύλους και επιβάτες σε απώλειες πολέμου, μεταμορφώνοντας ένα απλό πρωινό Τρίτης στη μέρα όπου τίποτα δεν θα έμενε ίδιο έκτοτε.

Οπλισμένοι με εξτρεμισμό και φονταμενταλισμό και χρηματοδοτούμενοι από το κακό, σκότωσαν όχι μόνο μερικές χιλιάδες αθώους, αλλά και όλα όσα συνήθιζε να δηλώνει κάποτε αυτό το «πολιτισμένος κόσμος». Τίποτα δεν θα ήταν πολιτισμένο πια, ούτε η ίδια η μαύρη πράξη ούτε τα αντίποινα ούτε και τα μέτρα ασφαλείας που υφίστανται μέχρι και σήμερα.

Μόνο που υπάρχουν κι αυτοί που δεν τα πιστεύουν όλα αυτά και, αν πρέπει να το πούμε, είναι ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων που απορρίπτουν την «επίσημη εκδοχή», που έδωσε εξάλλου στο φως η μοχθηρή αμερικανική κυβέρνηση και τα συνεταιράκια της στο έγκλημα, τα μέσα ενημέρωσης, ρίχνοντας λάσπη και αποπροσανατολίζοντας το κοινό από τα πραγματικά γεγονότα.

Σύμφωνα βέβαια με ποιον θα ρωτήσεις, υπάρχουν εντελώς διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις περί «πραγματικότητας» και «αλήθειας». Όλες ωστόσο οι θεωρίες συμφωνούν σε κάτι κεφαλαιώδες: πως ήταν η κυβέρνηση Μπους αυτή που προγραμμάτισε, οργάνωσε και εκτέλεσε το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, συγκαλύπτοντας κατόπιν τα ίχνη της μέσω της ιδέας του φονταμενταλιστή ισλαμιστή. Και δικαιολογώντας φυσικά την ακόμα μεγαλύτερη παρεμβατικότητά της στη Μέση Ανατολή.

Η συνωμοσιολογική θεωρητικοποίηση ξεκίνησε πολύ πριν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την κατάρρευση του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, μόνο που και η δική της αλήθεια δεν είναι παρά ένα μισοτελειωμένο αφήγημα που αφήνει περισσότερα ερωτήματα από όσα μας λέει πως απαντά. Ένα κράμα μισοειπωμένων ιστοριών, αβάσιμων υποθέσεων και αμφίβολων εξηγήσεων που αγνοεί πεισματικά κάθε αντιφατικό γεγονός που τολμά να μπει στον δρόμο του.

Εξίσου ανατριχιαστικό είναι το γεγονός πως έξι χρόνια μετά το χτύπημα, το 42% των Δημοκρατικών πίστευε ακράδαντα πως ήταν ο Μπους και τα τσιράκια του οι πραγματικοί υπεύθυνοι του σατανικά και αριστουργηματικά εκτελεσμένου αυτού σχεδίου, καθώς ποιος άλλος θα μπορούσε να ενορχηστρώσει μια τέτοια καλοστημένη ιστορία από την ίδια την Αμερική;

Έκτοτε βέβαια, στα τόσα χρόνια που μας χωρίζουν από το γεγονός και τους τόνους μελάνης που έχουν χυθεί, λίγοι μύθοι έχουν επιβιώσει από τη σωρεία των θεωριών συνωμοσίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Θεωρίες που δεν δέχονται την απλή μεν, φρικιαστική δε, αλήθεια: πως 19 άνθρωποι εκτέλεσαν ένα μαζικό έγκλημα εκείνη τη μέρα οπλισμένοι από τα κελεύσματα του φονταμενταλιστικού Ισλάμ.

Λίγοι μεν μύθοι, επίμονοι δε, μιας και η εμβληματική δουλειά του περιοδικού «Popular Mechanics», που ανέλυσε με μια ομολογουμένως all-star ομάδα ειδικών και ανέτρεψε τις 25 κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την 11/9, έκοψε τα φτερά σε πολλούς. Το «Debunking 9/11 Myths» έχει κυκλοφορήσει και σε βιβλίο, για όποιον θέλει να το ψάξει μόνος.

Παρά ταύτα, αφού βρήκαμε και εβραίους πολίτες στους νεκρούς και μάθαμε πως οι ουρανοξύστες πέφτουν πράγματι σαν χάρτινοι πύργοι από τις υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν μερικά «μικρά παραλειπόμενα» που απομένουν να διευθετήσουμε, εκεί που βρήκε δηλαδή προνομιακό έδαφος η συνωμοσιολογική πυρά να ανάψει μερικές ακόμα φωτίτσες.

Γιατί δεν σηκώθηκαν τα μαχητικά να καταρρίψουν τα Boeing;

AP_16273536641153

Εδώ επιμένει ο μύθος, προϋποθέτοντας τη συνωμοσία. Η αλήθεια είναι πως μόλις 14 μαχητικά ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας στις 28 κοντινές αεροπορικές βάσεις. Μιλάμε εξάλλου για μια εποχή που δεν υπήρχε σύστημα αυτόματης ενημέρωσης για τέτοιες διαδικασίες. Όλοι περίμεναν άλλωστε πως οι αεροπειρατές θα κατέθεταν τα αιτήματά τους, όπως συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει στις αεροπειρατείες του πλανήτη, κι έτσι δεν δόθηκε ποτέ εντολή κατάρριψης.

«Έπρεπε [ο Πύργος Ελέγχου] να σηκώσει κυριολεκτικά το τηλέφωνο και να μας καλέσει», είπε ο ταγματάρχης Ντάγκλας Μάρτιν της Βορειοαμερικανικής Αεροπορικής Διοίκησης. Δεν τους κάλεσαν γιατί δεν πίστευαν πως θα έριχναν τα αεροπλάνα πάνω σε κτίρια. Και η ίδια η κατάρριψη άλλωστε δεν είναι πολιτική ρουτίνας για κάθε χαμένο ή κατειλημμένο αεροσκάφος.

Στη δεκαετία πριν από την 11 η Σεπτεμβρίου μόλις ένα επιβατικό αεροπλάνο κατέρριψε η Βορειοαμερικανική Αεροπορική Διοίκηση (NORAD), ένα ιδιωτικό τζετ τον Οκτώβριο του 1999, τα μέλη του οποίου είχαν πέσει αναίσθητα από την αποσυμπίεση της καμπίνας. Ακόμα και γι’ αυτό χρειάστηκε κάπου 1 ώρα και 22 λεπτά ένα F-16 για να το προσεγγίσει.

To Empire State Building δεν γκρεμίστηκε το 1945 όταν συνετρίβη πάνω του ένα βομβαρδιστικό B-25, γιατί λοιπόν έπεσε σαν χάρτινος πύργος το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου;

AP_01091108223

Οι συγκρίσεις των δυο κτιρίων έχουν νόημα μόνο στα συμωμοσιολογικά μυαλά. Το Empire State Building ήταν κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα με χοντρή εξωτερική τοιχοποιία, σχεδόν τετραπλάσιας πυκνότητας σε σχέση με τους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι κατασκευάστηκαν το 1970 με μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική φιλοσοφία. Ο δικός του φέρον πυρήνας ήταν στο κέντρο, περιβαλλόμενος από έναν λεπτό εξωτερικό τοίχο.

Η φωτιά από την κηροζίνη δεν θα μπορούσε να λιώσει το ατσάλι, κι έτσι οι πύργοι γκρεμίστηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη

AP_01091106662

Οι φωτιές δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ καυτές για να λιώνουν το ατσάλι, αν κι αυτό είναι σχεδόν αδιάφορο για την κουβέντα μας. Γιατί ο χαλύβδινος σκελετός το μόνο που πρέπει να χάσει είναι λίγη από τη δοκιμή αντοχή του ώστε να καταρρεύσει το κτίριο σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Η θερμοκρασία της φωτιάς ανέβηκε στους 1.000 βαθμούς Κελσίου, ένα σημείο καμπής όπου το ατσάλι χάνει το 90% της δύναμής του. Η κηροζίνη απλώθηκε άλλωστε πάνω από όλα, έπιπλα, κουρτίνες, χαρτιά, δημιουργώντας μια πύρινη κόλαση που κράτησε περισσότερο από τη φωτιά από τα καύσιμα.

Ναι αλλά οι θερμίτες που βρέθηκαν στους πύργους μυρίζουν ελεγχόμενη έκρηξη

AP_01091105208

Ο θερμίτης (ή νανοθερμίτης, όπως μας λένε οι συνωμοσιολόγοι) είναι ουσιαστικά κράμα αλουμινίου από τα αεροπλάνα. Τόνοι και τόνοι θερμίτη θα χρειάζονταν για να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στον δεύτερο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου…

Το World Trade Center 7 έπεσε, παρά το γεγονός ότι δεν χτυπήθηκε από κανένα αεροπλάνο, επειδή το έριξε η κυβέρνηση με ελεγχόμενη έκρηξη

AP_16273711998699

Το κτίριο έπεσε πράγματι, γκρεμίστηκε ωστόσο από τη φωτιά που έκαιγε για τόση ώρα στο εσωτερικό του, φωτιά που προήλθε από την κατάρρευση του πρώτου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Οι φωτιές ξεκίνησαν ως μικρές εστίες σε περισσότερους από 10 ορόφους, πριν γίνουν λαίλαπες και κατακάψουν τα πάντα. Όσο για το σύστημα πυρασφάλειας, δεν λειτούργησε γιατί καταστράφηκε από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων…

Πύραυλος χτύπησε το Πεντάγωνο, όχι αεροπλάνο

AP_01091102283

Κάποιες χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες είδαν ζωντανά το αεροσκάφος να συντρίβεται στο Πεντάγωνο, την ίδια ώρα που τουλάχιστον δύο επιβάτες της μοιραίας πτήσης τηλεφώνησαν στους οικείους τους να τους ενημερώσουν για την αεροπειρατεία. Κι όμως, οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται πως οι τρύπες στο πεντάγωνο κτίριο παραήταν μικρές για να έχουν γίνει από Boeing 757. Πιθανώς δεν καταλαβαίνουν πως τα φτερά είχαν κοπεί από το αεροπλάνο πριν αυτό χτυπήσει στην πρόσοψη του Πενταγώνου.

Κι αυτό ήταν στην ουσία σωτήριο για το κτίριο, καθώς τα φτερά κρατούν ένα καλό ποσοστό της κηροζίνης. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 1/5 του καυσίμου χύθηκε εκτός Πενταγώνου. Επίσης, εξαιτίας του οπλισμένου σκυροδέματος του σκελετού, το εξωτερικό του αεροπλάνου σχεδόν εξαϋλώθηκε. Είπαν χαρακτηριστικά πως το Boeing μπήκε στο κτίριο περισσότερο ως υγρό παρά ως στερεό. Πολλά τμήματα από την άτρακτο του μοιραίου αεροπλάνου ανασύρθηκαν ωστόσο από το σημείο…

Απλά απλά, η Πτήση 93 καταρρίφθηκε

AP_01091202059

Τα μητρώα και οι εγγραφές μάς λένε καθαρά πως δεν δόθηκε ποτέ εντολή κατάρριψης της Πτήσης 93 εξαιτίας της κακής ανθρώπινης επικοινωνίας. Ακόμα και όταν το Boeing συνετρίβη, η αεράμυνα δεν γνώριζε καν πως τελούσε σε καθεστώς αεροπειρατείας! Όσο γι’ αυτούς που λένε πως έβαλαν τους επιβάτες και των τεσσάρων πτήσεων στην 93 και μετά την κατέρριψαν, οι αεροπορικές εταιρίες δημοσιοποίησαν τους αριθμούς των επιβατών και δεν ήταν φυσικά δυνατό να χωρέσουν όλοι αυτοί σε ένα 757…