Προειδοποίηση Κουρτς για αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια

«Στο Σεράγεβο και στην Πρίστινα οι γυναίκες πληρώνονται προκειμένου να φορούν μπούρκα δημοσίως»


ΚΟΣΜΟΣ
22:33
22/08/2017
Προειδοποίηση Κουρτς για αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια
2
loading

Στην αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, της Ρωσίας, ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας, στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, προειδοποιώντας και ζητώντας την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μείνουν σε απόσταση η Τουρκία και η Ρωσία.

«Στο Σεράγεβο και στην Πρίστινα οι γυναίκες πληρώνονται προκειμένου να φορούν μπούρκα δημοσίως. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε και να μην κάνουμε τίποτα», δηλώνει στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Κουρτς και τονίζει την ανάγκη θέματα όπως το Brexit να μην αποσπάσουν την προσοχή της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν ακόμη σοβαρές εντάσεις μεταξύ των κρατών στην περιοχή, προσθέτει και καταλήγει: «Πρέπει να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την κρίσιμη περιοχή, προσφέροντας μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική».

Η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στην προσπάθεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να κρατήσουν χώρες όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο στην επιρροή τους, ενώ επισημαίνει και τον «ανταγωνισμό» που αντιμετωπίζουν από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η «Handelsblatt» υπενθυμίζει ότι το 2014 ανέλαβε την πρωτοβουλία να εντατικοποιήσει τις σχέσεις με τα Βαλκάνια, ενθαρρύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και την συνεργασία στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου». Δεν έχει ωστόσο επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι, με αποτέλεσμα πριν από λίγο καιρό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ α ανακοινώσει την Ατζέντα «Διαδικασία του Βερολίνου Plus», με πιο συγκεκριμένους στόχους για βοήθεια και ολοκλήρωση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έλκεται από τα Βαλκάνια τόσο συναισθηματικά όσο και λογικά, αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Αιώνες τουρκικής ηγεμονίας άφησαν πίσω μουσουλμανικές μειονότητες και πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Πολλά ιστορικά μνημεία αποκαθίστανται από κρατικές τουρκικές υπηρεσίες», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι η Άγκυρα προωθεί ταυτόχρονα μια πολύ ορθολογική οικονομική ατζέντα. Το τελευταίο διάστημα έγιναν τουρκικές επενδύσεις σε μεταλλεία του Κοσόβου, στις αερομεταφορές στην Αλβανία, ενώ τον Μάιο συνήφθη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Βοσνία.

Την ίδια ώρα η Ρωσία φαίνεται να αξιοποιεί τους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της κυρίως με την Σερβία. Οι δε Σέρβοι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είναι στην πλειοψηφία τους ρωσόφιλοι και δεν βλέπουν θετικά το ΝΑΤΟ. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Σερβία ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν τόνισε ότι «η Σερβία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ».

Η ΠΓΔΜ από την πλευρά της, σύμφωνα με την «Handelsblatt», επιθυμεί να επιταχύνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπάρχουν «ρωσικές προσπάθειες να αποκτήσουν επιρροή στην πολιτική ζωή μας και στην ασφάλειά μας». Η Μόσχα απορρίπτει τις εικασίες ως «ρωσοφοβία».

Το αφιέρωμα κλείνει με αναφορά στην επιρροή που επιδιώκει η Άγκυρα και στην Βουλγαρία, μέσω του κόμματος Dost, αλλά και στις βλέψεις της Κίνας να αποκτήσει ρόλο στην περιοχή, κυρίως μέσω του τεράστιου έργου υποδομής και εμπορίου «Μία ζώνη, ένας δρόμος», το οποίο στοχεύει στην διευκόλυνση της επικοινωνίας κατά μήκος της Ευρασίας και προβλέπει επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά του Πεκίνου, σε 16 χώρες της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar dk.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόλις έλαβε συλλογική αγωγή με χιλιάδες Τσετσένους κατά της Πολωνίας, σύμφωνα με την οποία οι πολωνοί συνοριοφύλακες δεν τους αφήνουν να εισέλθουν παράνομα στην Πολωνία, να ζητήσουν εκεί πολιτικό άσυλο.
    Τα προηγούμενα χρόνια Πολωνοί έχουν ήδη δώσει άσυλο στους 90.000 Τσετσένους και τώρα το κρίνουν μεγάλο λάθος λόγο τεράστιας εγκληματικότητας μεταξύ των \"προσφύγων\".

  2. avatar criskalts

    Έχω την εντύπωση οτι αυτός λέει αλήθειες και βλέπει μπροστά.
    Άσχετα αν κάποια από αυτά που λέει δεν μας αρέσουν σαν λαό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει