Πρωτόκολλο του θανάτου χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι του κινήματος για τη δημοκρατία στη Συρία το σχέδιο που υπογράφηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τη συριακή ηγεσία, διοργανώνοντας αύριο μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα.

«Το πρωτόκολλο του θανάτου, άδεια για φόνους», γράφουν στη σελίδα τους στο Facebook οι ακτιβιστές που οργανώνουν εδώ και εννέα μήνες την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε την υπογραφή του πρωτοκόλλου για να ενισχύσει τις «βάρβαρες» στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή του κινήματος για τη δημοκρατία, γράφουν οι ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των 48 ωρών που ακολούθησαν την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Κάιρο.

Καταγγέλλοντας τις σφαγές, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη τη Δευτέρα για την αποστολή Αράβων παρατηρητών στη Συρία, ο αριθμός τους θα είναι ικανός για την εκπλήρωση της αποστολής και θα είναι άραβες πολίτες ή στρατιωτικοί ειδικοί που θα επιλεγούν από αραβικές χώρες ή οργανώσεις.

Αποστολή τους θα είναι η επιτήρηση του τερματισμού της βίας από όλες τις πλευρές και η διασφάλιση της απελευθέρωσης των κρατουμένων οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής της κρίσης.

Οι παρατηρητές θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε, σε συντονισμό με την συριακή κυβέρνηση. Θα πρέπει επίσης να επαληθεύσουν την απόσυρση των ένοπλων ομάδων από τις πόλεις και να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει την είσοδο δημοσιογράφων στη χώρα, σύμφωνα με το κείμενο του πρωτοκόλλου.

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας που έβαλαν με πολυβόλα στη συνοικία Μπάμπα Αμρο της πόλης Χομς, σύμφωνα με Συριακό Παρατηρτήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από τεθωρακισμένα άρματα και μεταγωγικά οχήματα εισέβαλαν σήμερα το πρωί στην πόλη Χαν Σεϊχούν», από όπου ακούγονται πυρά και εκρήξεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.