Η Σερβία δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός αν έχει τη στήριξη των πολιτών της και οι πολίτες δεν θα παράσχουν στήριξη, αν η Σερβία δεν διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντά της στο Κόσοβο, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

«Η Σερβία δεν έχει αυταπάτες ότι θα μπορούσε να επαναφέρει το Κόσοβο στο κρατικό σύστημα της Δημοκρατίας της Σερβίας, στο οποίο ήταν πριν από το 2000, αλλά η Σερβία δεν παραιτείται από τις διαπραγματεύσεις και την αναζήτηση βιώσιμης λύσης» υπογράμμισε ο Τάντιτς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ».

Ο κ. Τάντιτς είπε ότι η διχοτόμηση του Κοσόβου δεν είναι ρεαλιστική λύση, ότι η Σερβία την είχε προτείνει ήδη κατά τη δεκαετία του 1960 και ότι πολλοί Αλβανοί την στήριζαν, αλλά ότι τώρα δεν έχει επαρκή στήριξη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την άποψη ότι μια από τις λύσεις είναι η διπλή κυριαρχία, καθώς επίσης ένα μοντέλο που βασίζεται σε διεθνή λύση, όπως το ιρλανδικό μοντέλο, του νότιου Τυρόλου ή το μοντέλο των δύο γερμανικών κρατών.

Στη μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε σε ΜΜΕ των Σκοπίων κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, ο κ. Τάντιτς, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών όσον αφορά το καθεστώς υποψήφιας στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, τόνισε ότι εκτός της ΕΕ η Σερβία και οι πολίτες της θα μείνουν πίσω σε οικονομικό επίπεδο.

Όλοι εκείνοι που προτείνουν η Σερβία να διακόψει την πορεία προσέγγισης της ΕΕ, κυρίως λόγω του Κοσόβου, στην πραγματικότητα λένε στους πολίτες που θα γεννηθούν στο μέλλον και στους νέους ανθρώπους, σήμερα, ότι θα υπάρχουν λιγότερες θέσεις εργασίας, λιγότερες δυνατότητες για εξαγωγές των προϊόντων μας, είπε ο κ. Τάντιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την αναγνώριση του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο ζήτημα αυτό» είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο λόγος της απόφασης αυτής είναι εν μέρει το γεγονός ότι το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί, ο κ. Τάντιτς είπε ότι Αλβανοί ζουν και στη Σερβία.

«Εγώ κατανοώ όλες τις χώρες, αλλά το ζήτημα είναι ποιος κατανοεί τη Σερβία» σημείωσε ο κ. Τάντιτς.