Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις σε άλλους δύο αξιωματούχους της Λευκορωσίας, οι οποίοι «εμπλέκονται» στη δίωξη και την καταδίκη του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπελιάτσκι. Οι κυρώσεις αυτές αφορούν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και την απαγόρευση της χορήγησης βίζας.

Οι δύο αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις εμπλέκονταν στη δίκη του Μπελιάτσκι, η οποία προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο Μπελιάτσκι συνελήφθη στις 4 Αυγούστου στο Μινσκ όταν δόθηκαν στις αρχές της Λευκορωσίας από τη Λιθουανία και την Πολωνία πληροφορίες που αφορούσαν τους ιδιωτικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς στις δύο αυτές χώρες.

Σύμφωνα με τις αρχές της Λευκορωσίας, ο Μπελιάτσκι δεν είχε δηλώσει στην εφορία τα εισοδήματα που είχε στο εξωτερικό, ενώ είναι υποχρεωμένος να το κάνει ως φορολογούμενος πολίτης της χώρας.

Ο Μπελιάτσκι απέρριψε τις κατηγορίες για φορολογική απάτη δηλώνοντας ότι τα ποσά αυτά είχαν κατατεθεί από ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη χρηματοδότηση του κέντρου Βιάσνα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρηθούν προσωπικό εισόδημα.