Η Tanja Höls εργαζόταν ως θυρωρός στην κρατική βιβλιοθήκη στην πόλη Passau της Γερμανίας, που λειτουργεί ως μουσείο, και πριν από λίγες ημέρες έκανε μια πολύ σημαντική –αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- ανακάλυψη… εντελώς τυχαία!

Η Tanja σκόνταψε επάνω σε ένα κουτί που ήταν γεμάτο νομίσματα, τα οποία όπως αποδείχτηκε χρονολογούνται πολλές χιλιάδες χρόνια πριν και η αξία τους είναι ανεκτίμητη!

«Το κουτί δεν έμοιαζε σαν κάτι σημαντικό. Έμοιαζε σαν μια μεγάλη κοσμηματοθήκη με πολλά μικρά συρτάρια» είπε η ίδια.
Το ανέφερε αμέσως στο διευθυντή της, ο οποίος όπως ήταν φυσικό έμεινε έκπληκτος. Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης εκτιμούν ότι η συλλογή των νομισμάτων ανήκε σε κάποιον ντόπιο πρίγκιπα-επίσκοπο, ο οποίος την είχε κρύψει εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα, προκειμένου να αποφύγει… τη φορολογία!

Τα χρυσά και ασημένια νομίσματα εκτιμάται ότι ανήκουν στην εποχή της αρχαίας Ρώμης, της αρχαίας Ελλάδας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η Höls, η οποία είχε «πέσει επάνω» στο κουτί πολλές φορές, χωρίς όμως να τολμήσει ποτέ να το ανοίξει τελικά θα βραβευτεί για την… περιέργειά της! Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι: «Ήταν πολύ ειλικρινής. Είναι μια καταπληκτική ιστορικός και… ντετέκτιβ. Σίγουρα θα προαχθεί σε άλλη υπηρεσία του ενώ θα της δώσουμε και μια αξιόλογη αποζημίωση»!