Μια νεαρή γυναίκα η οποία είχε φυλακιστεί για μοιχεία αφού έπεσε θύμα βιασμού έλαβε χάρη από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι χθες, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει παράλληλα ότι οι αρχές έλαβαν εντολή να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για να υπάρξει «γάμος υπό όρους» της νεαρής και του άνδρα ο οποίος κατηγορείται ότι την βίασε, αφού εξασφαλιστεί “συναίνεση από τις δύο πλευρές” και “όπως ορίζει η Σαρία”, ο ισλαμικός νόμος.

Η Γκιουλ Ναζ, 19 ετών, φυλακίστηκε αφού βιάστηκε από έναν συγγενή της. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει πόσο καιρό πέρασε στη φυλακή. Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, έχει εκτίσει ήδη δυόμισι χρόνια έγκλειστη.

Ο Καρζάι πήρε την απόφαση αυτή αφού συζήτησε το θέμα του βιασμού και της φυλάκισης της γυναίκας με τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος, της εισαγγελίας και τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ναζ έχει ένα παιδί, που γέννησε μέσα στη φυλακή μετά το βιασμό της, το οποίο παρέμενε έγκλειστο μαζί της.

Η υπόθεση της Ναζ αποτέλεσε το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ που είχε χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η ΕΕ εμπόδισε την διανομή του, λόγω φόβων ότι η προβολή της ταινίας θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της.