Στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα προσφύγει ο Μιρτσέα Γκεοάνα, μετά τη χθεσινή απομάκρυνσή του από την προεδρία της Ρουμανικής Γερουσίας, αφού την Τρίτη προηγήθηκε η διαγραφή του από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η ολομέλεια της Γερουσίας ενέκρινε τον τερματισμό της θητείας του ως προέδρου, με 112 ψήφους υπέρ, δύο κατά και πέντε αποχές.

Εκτελών χρέη προέδρου θα είναι ο Πέτρου Φίλιπ, από το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου της Γερουσίας.

Ο Μιρτσέα Γκεοάνα, πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση διαγραφής του και υποστήριξε ότι αντιευρωπαϊκές και αντιδημοκρατικές τάσεις δρουν εντός του κόμματος.

«Αισθάνομαι ταυτόχρονα απελευθερωμένος. Αυτή η προσχεδιασμένη εκτέλεση, αυτή η σταλινιστική μορφή αποκλεισμού από το κόμμα ενός πρώην αρχηγού, για λόγους άγνωστους μέχρι στιγμής, με αιφνιδίασε, επειδή για πέντε χρόνια ήμουν επικεφαλής του κόμματος μαζί με πολλούς ανθρώπους, τους οποίους εκτιμούσα», είπε ο κ. Γκεοάνα.

«Η πολιτική μου ζωή θα συνεχιστεί και θα συναντήσω τους περισσότερους από τους συντρόφους μου σε διαφορετικό πολιτικό σχηματισμό. Με ορισμένους δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ, επειδή δεν αξίζουν να είναι στην πολιτική», επισήμανε.

Ο Μιρτσέα Γκεοάνα κατηγορεί τους Ίον Ιλιέσκου και Αντριάν Ναστάσε, πρώην πρόεδρο της χώρας και πρώην πρωθυπουργό, ότι ευθύνονται για την απομάκρυνσή του από το κόμμα.