Aντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή μπορεί να βρεθεί Αμερικανός στρατιώτης, που κατηγορείται ότι αποκάλυψε κυβερνητικά μυστικά και δημοσιοποίησε απόρρητα αρχεία στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Πρόκειται για τον Bradley Manning, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος συνελήφθη στο Ιράκ το Μάιο του 2010 και έκτοτε είναι σε υπηρεσιακή διαθεσιμότητα. Δικάζεται στις 16 Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία παροχής συνδρομής σε εχθρό.

Η διαδικασία θα κρατήσει το μέγιστο πέντε ημέρες, κατόπιν θα αποφασιστεί αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία προκειμένου να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο. Στο μεταξύ αντιδράσεις στο εσωτερικό και διεθνώς έχουν προκαλέσει οι συνθήκες κράτησης του Manning.

Ο στρατιωτικός βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2010 στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Quantico, κρατείται στην απομόνωση και του αφαιρούνται τα ρούχα κάθε βράδυ, με το πρόσχημα αποκλεισμού ενδεχόμενης αυτοκτονίας. Οι συνθήκες κράτησης του μάλιστα έχουν προκαλέσει ακόμη και παραίτηση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας PJ Crowley.