Το δημοψήφισμα γίνεται στο πλαίσιο πολιτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να μην επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2007, όπου έχασαν τη ζωή του 1.300 άνθρωποι.

Κάπου 64.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να αποφευχθούν ταραχές, ειδικά στην Κοιλάδα Ριφτ, όπου αντίπαλες φυλές και φατρίες είχαν συμπλακεί με μασέτες, ακόντια, τόξα και βέλη στα μετεκλογικά επεισόδια.

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε ειρηνική από τις αρχές, παρά τις επιθέσεις με χειροβομβίδες σε συγκέντρωση αντιπάλων του Συντάγματος, με πέντε νεκρούς, στο κέντρο του Ναϊρόμπι τον Ιούνιο.

Περίπου 12,5 εκατ. Κενυάτες είναι εγγεγραμμένοι και μπορούν να ψηφίσουν στα 27.689 εκλογικά τμήματα που άνοιξαν το πρωί και θα κλείσουν τις απογευματινές ώρες.

Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν περίπου το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ του νέου Συντάγματος, που η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα αντικαταστήσει εκείνο που είχε καταρτιστεί μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κένυας από τη Βρετανία το 1963.

Υπέρ του Συντάγματος τάσσονται τόσο ο πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι όσο και ο πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα,  γεγονός που εκτιμάται ότι μειώνει τον κίνδυνο ταραχών μεταξύ των φυλών Κικούγιου και Λούο καθώς και των συμμάχων τους.

Όχι στο νέο Σύνταγμα λένε οι ηγέτες της φυλής Καλέντζιν, που επικεντρώνονται στο ζήτημα της γης, και υπάρχουν φόβοι για συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της φυλής Καλέντζιν και μέλη της φυλής Κικούγιου στην Κοιλάδα Ριφτ.