Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας της Αλβανίας, σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να αρχίσουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης των νεαρών κοριτσιών στην Αλβανία που βρίσκονται στην περίοδο της εφηβείας, σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής υγείας.

Η απόφαση για την έναρξη της εκστρατείας σε όλα τα σχολεία της χώρας, ελήφθη έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Αλβανίας.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως τα νεαρά κορίτσια ολοκληρώνουν τη σχέση τους και αποκτούν σεξουαλική ζωή από την ηλικία των 13 ετών, μειώνοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, τα όρια της σεξουαλικής ωρίμανσης.

Ουσιαστικά, η πρώτη φάση της εκστρατείας ολοκληρώθηκε με την κατάρτιση 500 εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα και η επόμενη φάση προβλέπει την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και γραπτών μηνυμάτων SMS από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, η σεξουαλική επαφή σε μικρή ηλικία (στα 13 έτη) αυξάνει τον κίνδυνο διάδοσης των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως του ιού HIV, που προκαλεί τη νόσο AIDS.