Αντιδράσεις τόσο στις τάξεις της κυβέρνησής της όσο και στο ίδιο το Εργατικό Κόμμα προκάλεσε η απόφαση της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ να προωθήσει την εξαγωγή ουρανίου στην Ινδία.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος ενώ ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, τον οποίο δεν ενημέρωσε η πρωθυπουργός. Μάλιστα ο Ραντ ήταν στην Ινδία όταν η Γκίλαρντ έκανε τις δηλώσεις της.

Την ίδια στιγμή ενοχλημένο εμφανίζεται και το Πακιστάν το οποίο δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την Ινδία.

Στόχος της Γκίλαρντ και των συνεργατών της είναι η ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής που ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα στις εξαγωγές ουρανίου και η ευθυγράμμισή της με την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός πιστεύει ότι η εξαγωγή ουρανίου στην Ινδία θα βελτιώσει τις σχέσεις της Καμπέρας με το Νέο Δελχί και θα αυξήσει τις αυστραλιανές εξαγωγές με μία από τις πολυπληθέστερες του πλανήτη.

Ήδη η ινδική κυβέρνηση εξέφρασε την μεγάλη της ικανοποίηση για την θέση της Γκίλαρντ.

Πιστεύεται ότι η πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αυστραλία. Η Ουάσιγκτον θεωρεί την απαγόρευση εξαγωγής ουρανίου στην Ινδία ως «μεγάλο εμπόδιο» στη στρατηγική που θέλουν να αναπτύξουν οι δυο σύμμαχες χώρες (Αυστραλία και ΗΠΑ) στην ευρύτερη περιοχή.