Το θέμα της εξαγωγής ουρανίου στην Ινδία θα θέσει η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ προς συζήτηση στο επόμενο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστική και ξεπερασμένη την απαγόρευση.

Στόχος της Γκίλαρντ και των συνεργατών της είναι η ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής που ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα στις εξαγωγές ουρανίου και η ευθυγράμμισή της με την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μέχρι τώρα πολιτική του Εργατικού Κόμματος απαγόρευε την εξαγωγή ουρανίου σε χώρες όπως η Ινδία που δεν είχαν υπογράψει τη διεθνή συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Age» της Μελβούρνης, η Γκίλαρντ υποστηρίζει ότι έφτασε η ώρα να αναθεωρήσει την πολιτική του το κόμμα της, ώστε να δώσει την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη.

Η στροφή της πρωθυπουργού σε ένα θέμα ταμπού του Εργατικού Κόμματος, αναμένεται ότι θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και θα ανοίξει το δρόμο για νέες εμπορικές συναλλαγές.

Η εισήγηση για άρση της απαγόρευσης εξαγωγής ουρανίου στην Ινδία αναμένεται να καταψηφιστεί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αλλά τελικά να υπερψηφιστεί, αφού εκτός από την πρωθυπουργό υπέρ της άρσης της απαγόρευσης τάσσεται τόσο ο αρμόδιος υπουργός Φυσικών Πόρων, Μάρτιν Φέργκιουσον, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη του κόμματος και της ίδιας της πρωθυπουργού στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Γκίλαρντ να επιβάλει την άποψή της στο εθνικό συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα.

Εκτός των άλλων, η πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η άρση της απαγόρευσης θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο άρθρο της γράφει, επίσης, ότι η Ινδία είναι μια από τις πιο κοντινές για την Αυστραλία χώρα, με την οποία υπάρχει συνεργασία σε αρκετούς τομείς και η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη, με την οποία υπάρχουν πολλές κοινές αξίες.

«Το ουράνιο που θα εξάγουμε στην Ινδία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς όπως χρησιμοποιείται και το ουράνιο που εξάγουμε στην Κίνα, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε η πρωθυπουργός στο άρθρο της, τονίζοντας ότι αναμένει από την Ινδία να το χρησιμοποιήσει όπως και οι προαναφερόμενες χώρες.