Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν είχε ποτέ πρόγραμμα ντόπινγκ με κρατική χορηγία, μετά την πρόσφατη απόφαση της ένωσης των εθνικών οργανισμών αντι-ντόπινγκ (NADOs) να ζητήσει την προσωρινή απαγόρευση για τη Ρωσία από τον διεθνή αθλητισμό.

«Στη Ρωσία ποτέ δεν είχαμε, δεν έχουμε, και ελπίζω ότι δεν θα έχουμε ένα πρόγραμμα ντόπινγκ με κρατική χορηγία. Αντίθετα, υπάρχει μόνο ένας αγώνας κατά του ντόπινγκ», είπε ο Πούτιν, σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην σιβηρική πόλη του Κρασνογιάρσκ.

Ο Πούτιν είπε ότι αυτό που υπήρχε ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις αθλητικών ντόπινγκ στη Ρωσία στο παρελθόν και σημείωσε ότι το σημερινό σύστημα δεν λειτουργούσε. «Δημιουργήσαμε ένα νέο σύστημα ελέγχου ντόπινγκ μαζί» είπε.

Η ένωση των εθνικών οργανισμών αντι-ντόπινγκ (NADOs) ζήτησε τον Ιανουάριο την γενική απαγόρευση για τη Ρωσία από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις έως ότου η χώρα θα μπορούσε να αποδείξει ότι έχει εγκαταστήσει και αγκαλιάσει ένα αξιόπιστο σύστημα αντι-ντόπινγκ.