Υπάρχουν στον κόσμο γέφυρες που καταφέρνουν να προκαλούν ζαλάδα ακόμη και στους πιο τολμηρούς.

Στο travelandleisure.com παρουσιάζονται γέφυρες που ναι μεν είναι εντυπωσιακές και χρηστικές αλλά δεν παύουν να δημιουργούν δεύτερες σκέψεις σε αυτούς που αποφασίζουν να τις διαβούν. Περπατώντας πάνω σε αυτές, το ταξίδι περιπέτειας γίνεται πραγματικότητα.

Βέβαια οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν είναι παράλογο να φοβόμαστε τις γέφυρες. Υπάρχει η διαταραχή της «γεφυροφοβίας» (Gephyrophobia), η οποία σύμφωνα με τον Δρ. Michael R. Liebowitz, ιδρυτή της κλινικής για τις Αγχώδεις διαταραχές στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, είναι αρκετά κοινή.

Δείτε κάποιες από τις γέφυρες που τρομάζουν:

Γέφυρα Aiguille du Midi, Γαλλία

trmkgfres1

Βρίσκεται στην ομώνυμη κουφή του όρους Mont Blanc στις γαλλικές Άλπεις. Ευτυχώς είναι αρκετά μικρή, αλλά ακόμα και αν καταφέρετε να τη διασχίσετε για να φτάσετε εδώ πρέπει να μπείτε σε τελεφερίκ που ανεβαίνει στα 9,200 πόδια μέσα σε 20 λεπτά.

Γέφυρα Royal Gorge, Κολοράντο

trmkgfres2

Η ψηλότερη κρεμαστή γέφυρα της Αμερικής μπορεί να είναι συναρπαστική για μερικούς, αλλά εκείνοι φοβάται τα ύψη μπορεί να τους κοπεί η ανάσα… Κάτω, απλώνεται ο ποταμός Αρκάνσας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1929, και δεν είχε σταθεροποιητικά καλώδια για τον άνεμο μέχρι το 1982.

Γέφυρα Trift Suspension, Ελβετία

trmkgfres3

Μία από τις μεγαλύτερες και ψηλότερης κρεμαστές γέφυρες πεζών των Άλπεων. Χτίστηκε το 2004 για να μεταφέρει πεζοπόρους. Το 2009 προσέθεσαν στη γέφυρα ψηλότερα κιγκλιδώματα και ειδικά καλώδια για σταθεροποίηση από την βίαιη ταλάντευση από τον άνεμο.

Γέφυρα Carrick-a-Rede Rope, Βόρεια Ιρλανδία

trmkgfres4

Κανείς δεν έχει πέσει από αυτή τη γέφυρα. Ωστόσο, πολλοί επισκέπτες , απλά δεν μπορεί να τη διασχίσουν και κατά την επιστροφή και επιλέγουν να γυρίσουν με βάρκα.

Γέφυρα Capilano Suspension, Καναδάς

trmkgfres5

Αρχικά φτιάχτηκε το 1889 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Copilano, στο βόρειο Βανκούβερ.

Γέφυρα Mackinac, Μίσιγκαν

trmkgfres6

Μερικοί οδηγοί νιώθουν τέτοιο φόβο, που την αποφεύγουν και παίρνουν άλλο δρόμο. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο άνεμος που ξεπερνά τα 30 μίλια/ώρα πάνω στη γέφυρα.

Γέφυρα Puente de Ojuela, Μεξικό

trmkgfres7

Αυτή η γέφυρα οδηγεί σε μια πόλη-φάντασμα, αλλά οι ξύλινες τάβλες είναι αυτές που τρίζουν και προκαλούν ανατριχίλα. Ευτυχώς, τα καλώδια από χάλυβα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γέφυρα William Preston Lane, Jr. Memorial (Bay Bridge), Μέριλαντ

trmkgfres8

Κατασκευάστηκε το 1952 και το 1972 προστέθηκε άλλη μια παράλληλη διαδρομή. Αποτελεί το φόβο και τον τρόμο των οδηγών καθώς βάλλεται από δυνατούς ανέμους – και αν ξεσπάσουν βίαιες καταιγίδες, τότε ξεχάστε την ορατότητα.

Γέφυρα Monkey, Βιετνάμ

trmkgfres9

Μπορεί να φαίνεται ότι μόνο οι πίθηκοι μπορούν να τη διασχίσουν- όπως δηλώνει και το όνομά της, αλλά αυτό προέκυψε από τη στάση του σώματος που θυμίζει πίθηκο, που παίρνει όποιος τη διασχίζει (για να κρατήσει ισορροπία). Έχει μια κουπαστή και το ξύλο είναι από μπαμπού.

Γέφυρα Hussaini Hanging, Πακιστάν

trmkgfres10

Θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες κρεμαστές γέφυρες στον κόσμο και όχι άδικα: Μεγάλα κενά ανάμεσα στις σανίδες, έντονη ταλάντευση από τους ανέμους. Διασχίζει τον ποταμό Hunza και είναι ότι πρέπει για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Γέφυρα Seven Mile, Φλόριντα

trmkgfres11

Πέρα του ότι έχει μήκος 7 μίλια, η συγκεκριμένη κατασκευή δε μοιάζει τρομακτική. Αλλά εξαιτίας της θέσης της στο τροπικό Florida Keys, γίνεται στόχος πολλών τυφώνων.

Γέφυρα U Pain, Μιανμάρ

trmkgfres12

Χωρίς κιγκλιδώματα, σίγουρα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αν θελήσετε να τη διασχίσετε- ειδικά την περίοδο της ξηρασίας που δεν υπάρχει νερό στη λίμνη. Η γέφυρα φτιάχτηκε πριν από 200 χρόνια -οπότε δε τη λες και καινούργια-, στηρίζεται πάνω σε 1000 ξύλινους πασσάλους.

Γέφυρες Iya Valley Vine, Ιαπωνία

trmkgfres13

Στο Shikoku, το μικρότερο από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, βρίσκονται οι τρεις γέφυρες φτιαγμένες από κληματαριές, σανίδες και σύρμα.

Canopy Walk, Γκάνα

trmkgfres14

Αυτές οι πεζογέφυρες κατασκευάστηκαν πάνω από το δάσος στο Εθνικό Πάρκο Kakum. Σίγουρα, υπάρχουν κουπαστές και δίχτυα στα πλαϊνά που φτάνουν στο ύψος σας, αλλά περπατάτε πάνω σε ξύλινες σανίδες και το ύψος εκεί πάνω είναι αρκετό για όσους πάσχουν από υψοφοβία.

Millau Viaduct, Γαλλία

trmkgfres15

Είναι μια από τις ψηλότερες γέφυρες του κόσμου. με ύψος πάνω από τα 300μ. ενώ στα ψηλότερα σημεία φτάνει και τα 343μ., γεγονός που την κάνει ψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ. Κατασκευάστηκε το 2004 και βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Tarn στη νότια Γαλλία.