Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε και κράτησε για πάνω από δύο ημέρες έναν αμερικανό δημοσιογράφο, ανταποκριτή της Wall Street Journal στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να του επιτρέψει πρόσβαση σε δικηγόρο, όπως αποκάλυψε χθες η αμερικανική εφημερίδα, μια εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Ο Ντάιον Νίσενμπομ, 49 ετών, συνελήφθη την Τρίτη από την αστυνομία στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι παραβίασε την απαγόρευση δημοσίευσης εικόνων από ένα βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δημοσιεύεσε η WSJ στον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δημοσιογράφος παρέμεινε κρατούμενος για δυόμισι ημέρες στερούμενος κάθε πρόσβαση σε δικηγόρο και κάθε δυνατότητα επαφής με μέλη της οικογένειάς του, πρόσθεσε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, η οποία δεν «μπόρεσε να εξακριβώσει» επί δύο ημέρες το πού βρισκόταν.

Ο Νίσενμπομ αφέθηκε ελεύθερος το πρωί της Παρασκευής και κατόπιν έφυγε από την Τουρκία για τις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, διευκρίνισε η εφημερίδα για την οποία εργάζεται. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι είχε «καλή μεταχείριση» κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε ένα κρατητήριο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχισυντάκτης της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, Τζεράρντ Μπέικερ, υπογράμμισε πως αν και η σύνταξη της εφημερίδας «ανακουφίστηκε που πληροφορήθηκε ότι ο Ντάιον απελευθερώθηκε σώος έπειτα από σχεδόν τρεις ημέρες (κράτησης)», αυτό δεν μειώνει την «αγανάκτηση» της για την προφυλάκισή του δίχως να του επιτραπεί «καμιά επαφή με την οικογένειά του, έναν δικηγόρο και τους συναδέλφους του».

Οι αστυνομικοί με πολιτικά που συνέλαβαν τον δημοσιογράφο του είπαν ότι επρόκειτο να απελαθεί, όπως άκουσε ένας άλλος συνεργάτης της εφημερίδας που εκείνη τη στιγμή μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Ντάιον Νίσενμπομ. Η απειλή αυτή κατόπιν ήρθη.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η WSJ.

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια όσον αφορά το βίντεο που αποτέλεσε την αιτία της σύλληψης. Την περασμένη εβδομάδα, το ΙΚ δημοσιοποίησε ένα βίντεο που έδειχνε δύο άνδρες, κατά τους τζιχαντιστές δυο τούρκους στρατιώτες, να καίγονται ζωντανοί. Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ακόμη δεν έχει επαληθεύσει αν το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό.

Σύμφωνα με την Πλατφόρμα P24 για την Ανεξαρτησία της Δημοσιογραφίας, 118 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία εξαιτίας της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.